Kiedyś zrobiłem #szynkowar gdzie połączyłem mięso mielone z jajkami na twardo i to był bardzo fajny temat. Pomyślałem, że zrobię coś podobnego ale wykorzystam rozkłócone, surowe jajka. Przyprawiłem mięso i wyłożyłem w szynkowarze a następnie wlałem do środka jajka. Nie wiem z czego to wynika ale termometr wskazywał, że wewnątrz szynkowaru, czyli w jajkach jest ponad 70 stopni a po wyjęciu i wychłodzeniu okazało się, że jajka wciąż są płynne. Przekroiłem całość i zapiekałem w air frajerze żeby nadawało się to do zjedzenia. Nic się nie zmarnowało, bo jajka w końcu udało się zapiec ale naprawdę nie mam pojęcia z czego wynika to, że te jajka były wciąż surowe i półpłynne. Na zdjęciu macie efekt końcowy.
Nie polecam surowych, płynnych jajek do szynkowaru ale ugotowane na twardo i włożone do surowego mięsa już jak najbardziej.

#wedlinydomowe #gotujzhejto #jedzenie #porazka #kompromitacja ;)
Lubiepatrzec userbar
1bcce197-cda8-4e1f-b421-341c9de4bb82
GazelkaFarelka

@Lubiepatrzec ciężka sprawa z tymi jajkami na patelni ścinają się błyskawicznie a w piekarniku słabo. Jak robiłam chaczapuri to też czekałam wieczność aż się zetną mimo że wylałam na rozgrzane pieczone ciasto z serem.

Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka może jajka mają jakąś nadzwyczajną "oporność cieplną" czy jak to się tam nazywa ale faktem jest, że ścięcie ich w taki sposób jest bardzo ciężkie.

wiatraczeg

@Lubiepatrzec

rozkłócone, surowe jajka

Że jakie?

surowe jajka

Co miało na celu wsadzenie surowych jajek? Z tego co wiem dodaje się twarde, żeby nie było syfu z bakteriami, no i zawsze można też je w koszulkach zrobić jak chce się mieć płynne żółtko.

Lubiepatrzec

@wiatraczeg wsadzenie surowych jajek miało na celu ich obecność ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

Felonious_Gru

@wiatraczeg rozkłócone, inaczej rozbełtane

moll

@Lubiepatrzec może za mało białka w białku, żeby w niższej temperaturze było w stanie związać wodę?

Ale nadal, akurat do szybkowaru bałabym się surowe wrzucać

Lubiepatrzec

@moll mięso surowe bez problemu się ścina, więc miałem nadzieję, że w ponad 70 stopniach jajka zmienią się w jajka na twardo tyle, że będą rozkłócone.

moll

@Felonious_Gru op ogarnął

moll

@Lubiepatrzec w mięsie masz jednak bardziej "łączny" stan chemo-fizyczny, a na jajka trochę mało... Dla drobiu jako takiego nie jest to 80 stopni? Bo jajka bym traktowała jak drób, bo salmonella

Może i dobrze, że to na patelni skończyła

moll

@Lubiepatrzec czyli pomieszałam z temperaturą wody, sorki

Zaloguj się aby komentować