Zastanawiam się, czy przy takim odgórnym napiwku ma to stanowić realnie wynagrodzenie za dodatkowe zaangażowanie obsługi (rozumiem, że to nie jest łatwe podać np. 8 dań praktycznie na raz), czy jednak obsługę trzeba doceniać osobno?
#pytanie #restauracje
@slawek-borowy może inna stawka VAT?
@rafal155 jak nie, to jest odgorny tip 10% za obsluge
@slawek-borowy generalnie w knajpach gdzie ja robilem to serwis tip 5/10% trafial do podzialu na obsluge ze stolika. Ale sa janusze w Polsce ktorzy sobie to dla siebie zgarniaja.
@jestem_na_dworzu jesli idzie dla obslugi to normalnie dochodowym zusem etc objete
@Cybulion a wypada mi pytać wprost obsługę, czy serwis leci do nich?
@slawek-borowy ja zawsze pytam, szczegolnie w hotelach gdzie mozesz dopisac, zdarzylo sie pare razy ze wlasciciel ich dymal na tym wiec dawałem w cashu
@slawek-borowy Ta opłata to nie napiwek, więc nie można porównywać opłaty za więcej pracy dla dużego stoika do docenienia nadzwyczajnej obsługi
@rafal155 a wiesz, z czego ta dopłata wynika? w sensie, co ma rekompensować lokalowi względem normalnej ceny?
@slawek-borowy ma zrobić w chuj nieswiadomego klienta, jest to zagrywka ktora u mnie skreśla restauracje
problem, że praktycznie wszystkie lokale o wyższym poziomie mają takie zapisy w menu, różnica tylko w liczbie osób od której doliczają
Zaloguj się aby komentować