Jeśli restauracja dolicza do np. 8-osobowego stolika 10% za serwis, to te pieniądze trafiają realnie do obsługi, czy do właściciela?
Zastanawiam się, czy przy takim odgórnym napiwku ma to stanowić realnie wynagrodzenie za dodatkowe zaangażowanie obsługi (rozumiem, że to nie jest łatwe podać np. 8 dań praktycznie na raz), czy jednak obsługę trzeba doceniać osobno?

#pytanie #restauracje
jestem_na_dworzu

@slawek-borowy może inna stawka VAT?

Cybulion

@rafal155 jak nie, to jest odgorny tip 10% za obsluge

@slawek-borowy generalnie w knajpach gdzie ja robilem to serwis tip 5/10% trafial do podzialu na obsluge ze stolika. Ale sa janusze w Polsce ktorzy sobie to dla siebie zgarniaja.

@jestem_na_dworzu jesli idzie dla obslugi to normalnie dochodowym zusem etc objete

slawek-borowy

@Cybulion a wypada mi pytać wprost obsługę, czy serwis leci do nich?

Cybulion

@slawek-borowy ja zawsze pytam, szczegolnie w hotelach gdzie mozesz dopisac, zdarzylo sie pare razy ze wlasciciel ich dymal na tym wiec dawałem w cashu

rafal155

@slawek-borowy Ta opłata to nie napiwek, więc nie można porównywać opłaty za więcej pracy dla dużego stoika do docenienia nadzwyczajnej obsługi

slawek-borowy

@rafal155 a wiesz, z czego ta dopłata wynika? w sensie, co ma rekompensować lokalowi względem normalnej ceny?

Sweet_acc_pr0sa

@slawek-borowy ma zrobić w chuj nieswiadomego klienta, jest to zagrywka ktora u mnie skreśla restauracje

slawek-borowy

problem, że praktycznie wszystkie lokale o wyższym poziomie mają takie zapisy w menu, różnica tylko w liczbie osób od której doliczają

Zaloguj się aby komentować