Mam jakieś 1kg buraków czerwonych pokrojonych w ćwiartki i ugotowane na parze do miękkości, co można zrobić z ich użyciem zamiast zwykłych tartych buraków? Polecacie jakieś przepisy na sałatki albo dania gdzie burak jest składnikiem?
barszcz ukraiński
@Arcydziengiel myślałem nad czymś w postaci stałej albo półstałej - zupa do obsługi to taka trochę średnia
@lktr1 Śledzie pod pierzynką, carpaccio z buraków.
@lktr1 kasza dowolna, burak w kostke, kurczak podsmażony, wymieszać wszystko, ewentualnie jak lubisz mokre to zalać passatą z pomidorów i podsmażyć
@lktr1 Ja dodaje do takich pokrojonych buraków ugotowane marchewki, też pokrojone w kostke/paski. Do tego dobrze doprawiona pierś z kurczaka z grilla i wychodzi dobry, w miarę tani obiad.
@MoralneSalto to ma być taka a'la sałatka? jeżeli tak to można do tego walić jakiś olej np lniany na zimno / ocet/ trochę miodu?
@lktr1 to przepis na "kaszotto z burakiem" czyli risotto z kaszy podawane na ciepło. z sałatek to burak fajnie wchodzi z mixem sałat, pesktami np dyni, słonecznika i mozarellą
@MoralneSalto
Z burakiem idealnie gra kozi ser, do tego rukola i przyprawy. Ja czasami zapiekam z marchewką, śliwką lub gruszką/jabłkiem jako zamiennik ryżu/kaszy itp. do mięsa.
Ps. Do takiej sałatki pasują też orzechy, wszelkie pestki, rodzynki itp.
Zaloguj się aby komentować