Tutaj herbata oolong Shui Xian w dosyć nietypowej formie, bo prasowana w ciastko. Do tego naprawdę dojrzała, bo data prasowania to rok 2012. Herbata pochodzi z prowincji Fujian, jest uprawiana w paśmie górskim Wuyi Shan.
#herbata #herbatacodzienna
@TheLastOfPierogi wygląda jak starożytne skarby!
@UmytaPacha mój faworyt to słoniowa herbata, ale inne też są fajne. To bardzo niszowe hobby, ale są pojedynczy ludzie, którzy kolekcjonują takie opakowania.
@TheLastOfPierogi bardzo ładne
@TheLastOfPierogi heh sam słonie kupiłem dla opakowania @TheLastOfPierogi
@TheLastOfPierogi co Ty masz tyle tych herbat skitranych? XD ja to bym sie to w sumie bala pic juz po takim czasie, chyba, ze je przechowujesz w dobrych warunkach - sucho, chlodno, ciemno.
@GtotheG kupowałem sporo w Chinach i o niektórych zapomniałem xD. Na szczęście zachomikowane mam same herbaty, które dobrze znoszą dojrzewanie, więc nie ma tutaj żadnego ryzyka. Chłodno i ciemno jest, sucho nie bo pu erhy wymagają odpowiedniej wilgotności ;).
@TheLastOfPierogi a to nie rozwinie sie na nich grzyb?
@GtotheG przy odpowiedniej wilgotności nie powinno pleśnieć. Co ciekawe jest pewien rodzaj grzyba (Eurotium cristatum, popularnie nazywany złotym kwiatem), który jest niegroźny i bardzo podbija cenę herbaty, bo jest uważany za lekarstwo w chińskiej medycynie (chociaż brakuje dowodów co do ew. korzyści). Zdjęcie z internetu poniżej:
@TheLastOfPierogi ciekawe
Zaloguj się aby komentować