Czy to wyszło? Tak, choć to zupełnie nie moje smaki. Indyk marynowany w miodzie, odrobiną soli i pieprzu. A ponieważ indyk chłonie marynaty to smakuje prawie jak ten miód. Lekko słodko i mocno ziołowo. Uparzony w górnych partiach temperatur (84-85 stopni) przez 2:05 bo różowa tak lubi a ten kawałek jest dla niej.
Wolam @Mielonkazdzika bo chciał.
#szynkowar #gotujzhejto #domowelepsze
Dej przepis
@WujcioPafcio bierzesz kawałek indyka (tu tzw filet z piersi indyka), ok 1 kg. W tym przypadku dodałem ok 8 gramów soli, dwie łyżeczki pieprzu grubo mielonego i 70 ml miodu. Wymieszałem i władowałem do woreczka (można w garnku, misce) i zapakowałem na 20 godzin do lodowki. Po tym czasie wyjąłem, władowałem do szynkowara (z woreczkiem szynkowarowym, łatwiej się później wyjmuje) i parzyłem przez dwie godziny w temp 84-85 (osobista preferencja, można się wachać od 80 do 85). Po tym czasie wyjmuje, odlewam skropliny i wstawiam do ziemnej wody na godzinę a później na noc do lodowki.
Ja jestem amatorem. Popatrz sobie na YouTube kanał nomart, prawdziwa skarbnica wiedzy i pomysłów.
@Astro Dzięki śliczne! Wygląda zajebiście, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Zabieram się za szukowanie szynkowaru
@WujcioPafcio jeśli dopiero masz zamiar kupić polecam sklep nomart. I kanał na YT też.
Zaloguj się aby komentować