#gotujzhejto #kiszonki #domowelepsze
@Astro ładne kolorki. Szkoda byłoby mi to jeść
@moll im ładniejsze tym bardziej smakuje
@Astro wrzuć potem dla porównania
@moll postaram się. Choć to porcja dla różowej to nie wiem czy się załapie
@Astro byłoby super. Ale mam szlaban na kiszonki i mogłabym co najwyżej popatrzeć na ten słoik
@moll dlaczego masz szlaban na kiszone? Wszędzie trąbią jakie to one zdrowe. Priobiotyk wzmagający odporność (m.in. Nowotworowa). Nie wnikam ile w tym prawdy. Różowa onkologiczna to robie je regularnie.
@Astro zespół jelita drażliwego. Przy tej przypadłości odpadają kiszonki, rzeczy kwaśne oraz pikantne, a także nadmiar błonnika w diecie.
@moll na pewno wiesz lepiej ale Google na szybko podpowiada że kiszone można jeść a nawet się zaleca. No ale to tylko Google. Już od dawna nie daje wartościowych wyników
@Astro z zaleceń od lekarza i własnych doświadczeń nie polecam przy tej przypadłości jeść kiszonek.
Chociaż jak jeszcze nie wiedziałam, że nie powinnam to bardzo lubiłam, a potem to bardzo odchorowywałam...
@moll wyrazy współczucia. Idę robić więcej bo jak zawsze w jednym słoiku mi się nie mieści.
@Astro powodzenia
@Astro Co tam jest dokładnie? Też bym sobie zrobiła
@Astro dopiero niedawno miałam okazję spróbować czegoś innego, niż kiszona kapusta i ogórki. I było to wybitne.
Smacznego, Tomeczku
@Krokiruks co popadnie. W moim przypadku: brokuł (myślałem że nie lubię ale kiszony jest super!), papryka (chili, peperoni, zielona i żółta), marchewki baby (zazwyczaj kroje w słupki zwykłą), rzepa (nie było ładnych rzodkiewek ale one i tak tracą kolor) oczywiście czosnek i cebula.
Generalnie szkieletem jest poniższy przepis.
@MozeJutro pewnie! Kiszone to duża rozpiętość. Bardzo lubię!
Trochę mi brakuje buraczków. Ale też mogę zrozumieć: wszystko byłoby buraczkowe w tym słoju. Tak czy inaczej, polecam kiszone buraczki: pyszne i zdrowe
@ApexPredator buraczki najlepiej kisić tylko z czosnkiem. W grupie wypadają słabo
Zajebioza wchodze w temat kiszonek, chlopaki gdzie start co radzicie ?
@Astro z czosnkiem nie próbowałem. Dzięki!
@ApexPredator koniecznie! Nowa jakość buraka
@ErwinoRommelo w komentarzu wyżej podałem przepis który moim zdaniem jest świetną podstawą do kiszenia. Proste a smaczne.
@Astro Kupiłem kiedyś taki miks kiszonych warzyw i każde smakowało tak samo.
@Hasti mogło tak być z dwoch powodów. Bardzo słabe warzywa (to rzadko) albo były przekiszone. Wtedy faktycznie tracą własny smak i jest on „uwapólniony”.
@Astro dasz tutorial krok po kroku że zdjęciami? xd
@giga_chad_has_entered_the_chat 7 postów wyżej wkleiłem post do nomartu gdzie chłop opisuje wszytko ze szczegółami.
Zaloguj się aby komentować