Banalny przepis: 300 g mąki 00, trzy jaja, szczypa soli i wymieszać, rozwałkować, pokroić i gotowe! PETARDA!
#gotujzhejto #domowelepsze mój tag do obserwowania lub czarnolisto
Wybaczcie za jakość zdjęć. To na szybko bo jestem podjarany i tylko kronikarsko robiłem.
Suszysz też czy wszystko na świeżo?
@moll W zasadzie to mój pierwszy makaron więc na świeżo. Wg internetowych znawców świeży może w lodówce czekać nawet tydzień na ugotowanie. Ale będę dążył do suszonego jeśli da się przechowywać dłużej. Na razie jestem zachwycony i lekko przejedzony :)
@Astro nie dziwię się. Smacznego
@Astro Ile czasu roboty? Ta przystawka do cięcia pewnie wygodna.
@Opornik przygotowanie to: odsiać mąkę żeby napowietrzyć i ubić jaja. Ok 5 minut.
Wrzucić wszytko do mieszalnika i poczekać 15 min aż się zrobi.
Rozwałkować i pokroić ciasto (pierwszy raz więc pewnie można czas skrócić o ok 5 minut) 15 minut.
Gotowanie: doprowadzić wodę do wrzątku i 1,5 minuty z makaronem. Odcedzić i zahartować. Prościzna.
@Opornik zapomniałem dodać. Tak! Maszynka do makaronu robi dużą część roboty. Ale na luzie można i ręcznie.
@Astro mam maszynkę tylko ręczną, elektryczna pewnie przyspiesza.
Ale szczerze mówiąc, makarony teraz takie dobre, że mało kiedy robię.
@Opornik co do zakupów gotowych makaronów mam nieco odmienne zdanie. Makaronów jajecznych jest średni wybór i są dość drogie. Na razie zrobiłem ręcznie. Czy to się utrzyma? Zobaczymy :)
@Astro , makaron możesz spokojnie mrozić, obtocz w skrobi ziemniaczanej i otrzep i w woreczek i zamrażarka, po wyciągnięciu zimna woda pluczesz ze skrobi i do gotującej sie wody, bądź lodówka ale tam lubi sie pokleic
Ahh bym zapomniał , fajnie jest dawać proporcje 00 9/10 450, ale to już gusta gusciki, super makaronik!
@mBank dzięki za poradę! Przydatna szczególnie na początku.
Jaki efekt daje mieszanie 00 i 450? Inną strukturę?
Mi sie wydaje ze jest bardziej sprzezysty, oraz lepiej zachowuje sie po mrożeniu.
I miało być 9/1 a dało 9/10…
Zaloguj się aby komentować