Dwutygodniowa Lohmann, na organicznej paszy, rośnie (tak jak wszystkie inne nad jakimi mam pieczę) na nioskę z wolnego wybiegu. I do tego: organiczną. Czyli jej jaja to będą 0 na pieczątce
Miłego dnia hejtownicy, od poniedziałku mam urlop
@conradowl 110 tysięcy???
@roadie to nic szczególnego. Kurniki są duże a kurki malutkie.
@roadie 6 kurników, największy (i najnowszy ze sterowaniem na panelu dotykowym) na 34tys max pojemności - obecnie mam tam 32,5 - dwie farmy. To moja praca. Zdjęcie z kurnika na 11tys, obecnie 10 600 - tyle chcieli klienci.
W firmie farm mamy 11, z czego 7 hodowlane (ja zarządzam dwoma bo blisko siebie są) i 4 już na jajka z wybiegami itp. Łącznie naraz mamy blisko 150tys jaj i pół miliona kurek w hodowli.
A najlepsze, że to mały, rodzinny (w większości) biznes w Szkocji. Jedzenie bierzemy z młyna, który należy do korpo posiadającej pojedyncze farmy na milion kur...
@conradowl To Twój kurnik czy robisz u kogoś jako zootechnik czy coś?
@Lubiepatrzec zwyczajny menadżer: obchód, zamawiania jedzenia, certyfikat na podawanie leków i szczepień. U kogoś.
@conradowl No i super. Dbaj proszę o kurki, bo ja jem dużo jajek i potrzebuję zdrowych i szczęśliwych kurek
@Lubiepatrzec dbam jak o własne, żadna z nich nigdy do klatki nie trafi i to mnie cieszy i to bardzo
@conradowl "zwyczajny menadżer" XD, aha, czyli:
@vredo
@conradowl nigdy przenigdy się ni obrażaj. nie wolno
@conradowl ale ładna kurwa
@Pimenista2 przy kolejnej dostawie wrzucę 1dniowe, za około miesiąc
@conradowl żółte takie?
@Pimenista2 zależy od odmiany, w większości żółte. Czasami mamy Dekalb - jeden uparty klient kupuje - są bielutkie, ale bardzo wrażliwe i strasznie strachliwe, ciężko je hodować bo nie trzymają wagi. Hyline - brązowo-żółte, choć są też Hyline Silver Brown - białe kury znoszące brązowe jajka. Ale te mieliśmy raz trzy lata temu... Generalnie - żółte i żółto brązowe.
taguj te piękności! (ʘ‿ʘ) kurków nigdy za wiele
@SpoconaPacha jakie tagi dawać?
#pisklak #kurka #kura
@conradowl najlepiej założyć własny, żeby dało się obserwować
@SpoconaPacha namówiłeś. Postaram się wrzucać coś
@conradowl o kurcze.
@conradowl
-
A co on robił w kurniku?
-
Lubił kury.
-
Co?
-
Nie wszystkie, miał swoje faworyty.
Sorry, musiałem.
Copyrjaty Woody Allen.
Gx
@Man_of_Gx 4 lata temu, gdy byłem jeszcze asystentem na farmie jaj, w kurniku numer dwa na jednej z farm, sekcja 4 zawsze na najwyższej grzędzie siedziała jedna kura bez piór na zadku. Miała śmieszny głos. Z 12tys na tamtej farmie ta jedna przez półtorej roku zawsze dostawała przytulasa
@conradowl a można prosić o zdjęcie wolnego wybiegu? Staram się zawsze kupować jajka z 0 z przodu ale tak naprawdę nie wiem co dokładnie znaczy wolny wybieg
@Najmniejsza_linia_oporu wolny wybieg to na farmach jaj, ja pracuję na hodowlanych, gdzie ważna jest temperatura i program szczepień. Moje dziewczyny siedzą w środku 16 tygodni od przyjazdu z wylęgarni. Ale w środku w kurniku cała przestrzeń jest ich, zero sekcji czy klatek. Na farmie jak organiczne są po 3tys na sekcję, wolny wybieg 4tys na sekcję. Farma 12 tys musi mieć wewnątrz ścianki na trzy lub cztery sekcje i wybieg oczywiście.
Niemniej coś tam jest, ale z pory karmienia z jednej z naszych farm, wtedy wszystko wraca jeść. Postaram się cyknąć jutro z innej, gdy wychodzą.
Teren jaki mają to około 150m od kurnika z drzewami, zabawkami, kamieniami, trawą i osłonami przed drapieżnikami. Jedna sekcja to 3 tysiące kur, okienka otwierane elektronicznie od 9 do 22.
kurczaczek
Ta, wolny wybieg, zerówki, eko... uhm.. Pracowałem kiedyś u takiego pośrednika, co jajami handlował. Przyeżdżały do niego tiry z paletami jaj, a on to wrzucał na maszyny sortownicze i sam decydował które mają numerek 0, 1, 2 czy 3 :DDD Acha, baby z rynku też u niego kupowały, ale nie kazały nabijać numerków, bo by nie poszły te jaja jako swojskie
@toto-tomato ekhm...
@toto-tomato Potwierdzam bo sam u takiego pracowałem. Numery na jajkach to Zakład Pakowania Jaj nadaje jak chce. U mnie oczywiście baby musiały brać jajka kremowe bo tylko takie były wiejskie. Miały swoje kury ale jak jajek brakowało to brały hurtowo te z kurnika. Takich klientów było mnóstwo. Jedyne co się zgadzały to jajka bio. Te były kupowane od gospodarza który posiadał wszystkie dokumenty. A czy w 100% były BIO...nie wiem.
@conradowl A te kury się nie wkurwiają, że tyle ich tam jest? Są jakieś aspołeczne osobniki?
@moderacja_sie_nie_myje zbiorę takie pytania w kolejne wpisy ze zdjęciami kurek.
W skrócie: dostęp do wody, jedzenia, zabawki, odpowiednie natężenie światła jak i sam fakt hodowli od małego razem. Myślę, że światło ma największe znaczenie. I cisza - farmy tego typu są z dala od głównych dróg i miast.
@conradowl jednodniowe kupowałeś? U mnie już 8 tygodni mają i codziennie dostają sałatkę z pokrzywy dla wzmocnienia
@starebabyjebacpradem ja jestem pracownikiem w większej firmie, ale tak - zawsze przyjeżdżają prosto z wylęgarni
Podziwiam i doceniam mniejszych farmerów i hodowców, wiem ile to roboty
@conradowl cieszy jak to wszystko rośnie. A i to co z kurnika wyrzuce mam na kompost i do ogródka później. Nie pamiętam kiedy w inny sposób jak kompost albo kurzenicą glebę w tunelu foliowym zasilalem
czyli 110 tysięcy kurczaków hodowanych w ścisku jako wolny wybieg? czyli nawet taki kurczak może zostać kim chce, wystarczy, że będzie wcześniej wstawać
@viollu 110 tysięcy kurczaczków hodowanych w 6 kurnikach na dwóch farmach. Czy mają ścisk? Wątpię. Bo by się podusiły. Do 10 tygodni to swobodnie biegają. Kurnik i miejsce jest obliczony na kury dojrzałe do znoszenia jaj, gdy są 10 razy mniejsze to... Mają dziesięć razy tyle miejsca. A jaka przestrzeń jest wolnym wybiegiem na docelowej fermie jaj to są fotki i wstawię kolejne. Generalnie - nie mają źle, a jeśli ktoś trzyma 10 kur w szopie 2x4m to zaryzykowałbym, że te moje mają więcej lub tyle samo powierzchni - nie mniej. A jako dorosłe na pewno mają większy wybieg
Z drugiej strony ludzi jest tyle na świecie, że bez farm jajka jedliby tylko najbogatsi lub mieszkańcy wsi... 35 milionów Polaków codziennie zjada lekko 100 milionów jaj - bo te są potrzebne do różnych piekarni, cukierni, makaronów, jakichś ciast czy placków itp its. Więc musisz w kraju mieć hodowle na 120 milionów lekko
@conradowl
Kurki sielubi na hejto, ale z prawdziwie wolnego wybiegu.
No chyba, że zagrasz w otwarte karty i będzie jasno ile z tych 110tys zostaje po miesiącu.
Ferma to biznes, nie ma w niej miejsca na sentymenty
@VonTrupka po miesiącu?
Wszystkie.
Ja hoduję kurki od małych przez 16 tygodni. 4 miesiące. Mamy 4 farmy z jajkami, wszystko wolny wybieg. 7 hodowlanych.
Następnie jadą do farmerów-klientów - łapane są ręcznie do skrzyń, skrzynie w moduły, modułów 22 na ciężarówce z naczepą - 8 tysięcy max przewozimy. Każda jedna ma zastrzyk przed transportem. U farmera co do jednej mają wolny wybieg. Zdjęcia jak farma z wolnym wybiegiem wygląda - w innych komentarzach.
Na takiej farmie przemysłowej żyją dwa lata. Zwykle.
Ani jedna nie idzie na mięso czy do klatki, pasza dla wolnego wybiegu kosztuje, farmer byłby głupi płacąc za hodowlę free range by dać taką kurę do klatki.
Śmiertelność? U mnie 1%, w co wliczają się np karły, z trzema nogami itp. Za słaby wynik uważam gdy dochodzi do 2% (czyli po 16 tygodniach na 10tys mam 200 padniętych).
Ile mają miejsca?
Na docelowej farmie: „at least 250cm² of littered area per hen, the litter occupying at least one third of the ground surface" - 250cm² na kurę, w środku w kurniku minimum 1/3 to część z trocinami bądź piaskiem po której mogą biegać. Widać to na zdjęciu.
@conradowl no i elegancko
brzmi jak pomysł na nowy wpis, jak nie dwa
@VonTrupka doceniam takie pytania, nie chce się tłumaczyć.
Lubię zwierzaki, sam kiedyś mając te naście lat uważałem, że hurr durr klatki be itp.
Klatki nadal są be. Nie mamy żadnych klatek w firmie.
Ale wolę JA osobiście pracować na takiej farmie, wiedzieć ile mają przestrzeni, nie zgadzać się na przekraczanie limitu, trzymać przepisów, nie kopać kurek podczas obchodu, nie krzyczeć, nie rzucać...
Wiesz łatwo być aktywistą. Ale by samemu pracować w branży i chcieć dla zwierzaków jak najlepiej - ilu ludzi kochających zwierzęta to robi?
Podziwiam i doceniam hodowców domowych, gdzieś na podwórku.
Nie spodziewałem się tylu piorunów, chętnie odpowiem na pytania. Z czasem. Zdjęcie jest z naszej farmy, organicznej. Nie wrzucam z internetu czy innych farm. I nie odpowiadam za to, jak wyglądają inne farmy czy w innych krajach...
Na razie tyle, będę czasem się dzielić pracą.
@conradowl aaa no jak tak podchodzisz do rzeczy to szanuję po całości
O czymś takim żaden brukowiec ani piśmidło onetowe nie napisze bo nie nadaje się na sensację, że kurki wgniata się butem w posadzkę, jak ledwo stoi to na hasiok i tak dalej. Ty znasz to doskonale.
A miłość do zwierzaków zazwyczaj kończy się tam, gdzie zaczynają się pieniądze.
Zakładaj tag i czekam na wpisy. Nie wszystko na raz jak tutaj, bo zginie w moment.
A tak będzie konkurencja na tagu dla głównego nioskarza i hodowcy much na hejto, co zawsze będzie można porównać
@conradowl
Dwutygodniowa Lohmann
Jak zapamiętujesz ich imiona?
@Felonious_Gru szybko
@Felonious_Gru daje im tak samo na imię
@conradowl
Chcialem kupić szczepionki dla piskląt ( kilkadziesiąt sztuk, sam inkubowalem) ale nie mogę nigdzie dostać. Są tylko w dawkach na kilka, kilkadziesiąt tysięcy sztuk. Może wiesz gdzie nabyć szczepionki dla niniejszej ilości piskląt ?
Jeżeli ktoś chce coś wiedzieć o jajkach które kupuje w sklepie to zapraszam do zadawania pytań.
@ghostrider czemu nie ma sześciennych jajek w sklepach?
@Felonious_Gru Bo kury mają okrągłe tyłki.
@Felonious_Gru sześcienne jajko potrzebuje więcej materiału na skorupkę, Matka Natura testowała i wyszło że się nie opłaca dlatego wszystkie dinozaury takie jak Tricohex czy Squaremodon które znosiły sześcienne jajka wygasły genetycznie.
Gx
@ghostrider @Man_of_Gx to czemu nie ma jajek kulek?
@Felonious_Gru Optymalizacja siły oporu i siły potrzebnej do wypchnięcia jaja w trakcie znoszenia, sprawy tego świata mają swoją nieubłaganą logikę Mr Gru.
Gx
@Man_of_Gx
Zaloguj się aby komentować