Mam dla was takie pytanie.
Ostatnio przeglądając youtubeshorts często widze ze trenerzy/dietycy mówią żeby masło zastapic margaryna. Od kiedy pamietam to zawsze było ze margaryna to największy syf dla organizmu. Coś się zmieniło w produkcji? Czy jakieś badania wykazały ze faktycznie masło jest ble i lepiej jeść margarynę? Ciekawi mnie to.
pierdolą 3 po 3 alby kasa się zgadzała
@Neetowiec Wojna masło vs margaryna trwa już kilkadziesiąt lat i zapewne nigdy się nie skończy. Ja jestem team masło, bo jak coś ma skład na 10 linijek to nie jest dla mnie jedzenie ale sam musisz ocenić co jest dla Ciebie ważne.
@wibromax_4000_500 tez właśnie odnoszę takie wrażenie tylko że oni nie pokazują marki. Tylko „wybierz margarynę od masła” i nigdy nie ma pokazanej firmy
Margaryna jest tania i robi się ją z syfu. Została wymyślona podczas wojny jako tańszy zamiennik masła. Masło jest naturalne. Sam sobie odpowiedz co będzie dla ciebie lepsze
@Lubiepatrzec @Fuczin No ja margaryny nie jest bo to syf. Ale mocno mnie zastanawia taka relacja, myślałem ze coś się zmieniło w produkcji itd
@wibromax_4000_500 @Lubiepatrzec @Fuczin https://youtube.com/shorts/xuKzfiO8qE0?feature=share
https://www.youtube.com/watch?v=5Ua-WVg1SsA
tak tylko przypominam, jak to jest zaufać nauce
@Neetowiec reklama Flory. zerowa wiarygodność.
Warto poczytać badania, a nie słuchać ślepo jakiś guru. Ja w swojej diecie nie znajduję dużo zastosowania na masło czy margarynę. Masło ma np. witaminę A której margaryna nie ma. Tania margaryna ma dużo kwasów Omega 6. Ale to generalnie też problem bo 6 jest dodawana praktycznie wszędzie, a omega 3/9 jest równie jak nie bąrdziej istotne. No i problem następuje bo jak przedobrzysz z 6 to 3 i 9 już się nie wchłoną. Dlatego w diecie te kwasy powinny być w równowadze. No i tutaj jest największa różnica w margarynach. Tanie margaryny będą miały w miksie dużo tanich olei dodanych jak palmowy i nie mają tej równowagi. Drogie margaryny, które mają olej z Orzechów nerkowca, Avocado, Oliwę z oliwek itp. To przeważnie mają lepiej zbalansowany skład Omega i innych witamin. Więc jeśli już musisz sięgać to po taką to wybierz droższą margarynę. Finalnie jednak jeśli o oleje chodzi to włąśnie rzepakowany ma idealne proporcje Omega 3 do 6.
@Neetowiec Zmienił się sposób produkcji margaryny, nie utwardza się jej w taki sposób jak dawniej, więc nie posiada takiej ilości tłuszczy trans. A przewagę ma nad masłem bo nie ma tylu tłuszczy nasyconych oraz w 100g ma mniej kcal niż masło.
@Neetowiec
Kiedyś margaryny rzeczywiście były niezdrowe. Produkowano je z olejów przez częściowe lub całkowite uwodornianie, które nadawało im plastyczną konsystencję. Przy częściowym uwodornianiu powstają niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe typu trans i kwasy tłuszczowe nasycone. Przy całkowitym - pojawiają się szkodliwe dla nas kwasy tłuszczowe nasycone. Ale od czego mamy naukowców, którzy opracowali przeestryfikowanie, czyli sposób podmianki kwasów tłuszczowych w triacyloglicerolach? A po ludzku: dzięki temu procesowi olej staje się plastyczny, łatwo go rozsmarować na kanapce, ale nie powstają przy tym nasycone i transy.
@wibromax_4000_500 no patrz, okazało się, że to jednak ty sobie tu pleciesz trzy po trzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@smierdakow Zastanawia mnie czy to ogólna praktyka, czy margaryny jeszcze dzielą się na te zdrowsze i te mega syfiaste.
@Neetowiec wiem, że są dwa radzaje maragryn. Te sztucznie utwardzane, niezdrowe i dużo tańsze. Te drugie są reklamowane dla osób co mają problemy z sercem i ksztują w okolicach masła, przynajmniej tak było jak sprawdzałem jakiś czas temu. Tutaj artykuł o utwardzaniu margaryny https://www.abakwadowice.pl/jak-kupowac-margaryne/
@Neetowiec dobra margaryna nie jest już utwardzana przez uwodornienie, więc powinna być git
@Neetowiec Nie słuchaj pseudo guru z YT/shortsów/tiktoka którzy często pieprzą bzdury tylko opieraj się na rzetelnych badaniach i szukaj niezależnych źródeł samodzielnie. Margaryna to przewaga tłuszczy omega 6 które mają działanie prozapalne. Masło to tłuszcze nasycone które wcale nie są złe dla organizmu, twierdzenie jakoby tłuszcze nasycone przyczyniały sie do chorób sercowo-naczyniowych zostało już obalone. Masło (najlepiej klarowane) to zawsze będzie lepszy wybór niż margaryna.
@BettyLou Wysokie spożycie tłuszczy nasyconych jest mocno powiązane z chorobami układu krążenia, więc pod względem zdrowotnym margaryna będzie lepsza bo zawiera mniej tłuszczy na 100g produktu w tym mniej tłuszczy trans i nasyconych.
Pokaż rzetelne źródła które twierdzą że tłuszcze nasycone nie są powiązane z chorobami układu krążenia.
@Neetowiec pie poczytaj sobie w jakim wieku po narodzeniu dziecka można podawać masło a w jakim margarynę. Poważne badania mówią masło od 5 miesiąca margaryna od 2 roku. Ja i tak polecam smalec gęsi i łój wołowy do smażenia. A na zimno masło albo oliwa.
Zaloguj się aby komentować