Green Tea IPA - ekstrakt 17° Brix
Przedstawiam przepis na IPA z zieloną herbatą, którą warzyłem 25.07.2023. W tę niedzielę minął tydzień refermentacji w butelkach, piwo już się nagazowało i wyszło naprawdę ciekawe
Do warzenia używam kotła Grainfather S40 i składniki odmierzane były na 30 litrów w fermentorze. To dopiero moja 4 warka na tym sprzęcie i już wiem, że muszę zawsze celować w większą ilość bo są straty. Finalnie z przepisu na 30 litrów do fermentora poszło 27 litrów brzeczki.
Zasyp:
-
Słód pale ale Viking Malt - 5 kg
-
Słód pilzneński Viking Malt - 2 kg
-
Słód wiedeński Weyermann - 1 kg
-
Słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann - 0,5 kg
-
Słód karmelowy Carapils
Weyermann - 0,5kg
Razem 9 kg
Chmiele
-
Amarillo 50 g
-
Citra 50 g
Drożdże
- Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 - 2 paczki
Dodatki
- 100 g zielonej herbaty liściastej (od chińczyka w chińskim opakowaniu
Zacieranie
- 66°C for 50 minutes
- 72°C for 30 minutes
- 78°C for 5 minutes
Gotowanie
Czas: 70 min
-
Amarillo + Citra (20 g + 20 g) - przez 60 min
-
Amarillo + Citra (17 g + 17 g) - przez 20 min
-
Amarillo + Citra (13 g + 13 g) - przez 5 min
Do fermentora wleciało 27 litrów brzeczki o ekstrakcie 17° Brix
Fermentacja
-
Burzliwa - 12 dni
-
Cicha - 7 dni (do cichej fermentacji dodałem 100g zielonej herbaty liściastej zalanej ok 200-300 ml wrzątku celem dezynfekcji)
Piwo odfermentowało do 4 BLG co daje około 6,9 %
Smak herbaty wyczuwalny, niestety minusem jest to że zmętniło to piwo i nie jest przez to klarowne. Nie ma to jednak wpływu na smak.
#homebrew #homebeer #domowepiwo #hobby #piwo
Myślisz, że żelatyna by to sklarowała?
Nie mam zamiaru nawet próbować
A serio to nie klarowałem żelatyną nigdy. Klarowałem bentonitem, gotowymi klarami.
@Navane 5 min na ostatnią przerwę? Ma to sens? Enzymy zdążą zareagowac w ogole?
@GrindFaterAnona Jest to już ukierunkowane tylko na aromat. Przecież czasem dodaje się też chmiel na "Flame Out" po gotowaniu aż do końca chłodzenia brzeczki. No i przede wszystkim często dodaje się chmiele na cichą fermentację.
@GrindFaterAnona A czekaj - źle zrozumiałem. Tobie chodziło o przerwę 5 minutową w gotowaniu
Ostatnia przerwa trwa 30 minut. Te 5 minut w 78 ° to mash out który ma właśnie dezaktywować enzymy
@Navane w zacieraniu ale nadal 5 minut wydaje mi się mało. ekspertem nie jestem ale czy mash out nie odpowiada m.in. za klarowność piwa? moze to jest rozwiązanie twojego "problemu"
@Navane po za tym bardzo podoba mi się nazwa tego urządzenia
@GrindFaterAnona Ono było bardzo klarowne podczas przelewania na cichą, zresztą natychmiast po dodaniu herbaty/ekstraktu widziałem jak mętność się "rozpływa" po fermentorze
brałem za wiki:
Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80*C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.
@Navane tak, chodziło mi o ten fragment, gdzie jest napisane, ze ułatwia filtrację. Łatwiejsza filtracja to chyba tez klarowniejsze piwo
@GrindFaterAnona Właśnie dawać. Mi nie przeszkadza, że nie jest super przejrzyste. Haizy Ipa i pszeniczniaki też są mętne
100g na 30l jest ok, czy następnym razem dałbyś więcej herbaty?
Hmm, sam się nad tym zastanawiałem. Tej co mam, więcej bym nie dawał jest wyczuwalna wystarczająco, a ona ma posmak coś w stylu Ananasa. Ale jakąś która by miała bardziej "orzeźwiający" smak może bym pokusił się o +20g. Dużo osób poleca Senche japońską jako zielona herbata. Miałem ją zakupić ale z racji, że mam jeszcze sporo tej swojej to zaryzykowałem na tej. No i te 100g było finalnie na ok 25 litrów (bo już dodawana była na cichej fermentacji)
nie znam się ale znalazłem przepis w sieci
zdjęcie 1 dodać zdjęcie 2
Nie mogłeś tego w lipcu mi napisać? Po vo tyle trudu ;)
@Navane zielony w temacie jestem. Lubię piwo, ale nie piję alkoholu (mniejsza o powody). Co zrobić aby uwarzyć takie piwo w wersji bezalkoholowej? Da się w ogóle w domowych warunkach?
@FoxtrotLima nie da się uwarzyć w domowych warunkach piwa bezalkoholowego. Można niskoalkoholowe, np. takie nazywane piwem harcerskim, są nawet do tego specjalne szczepy drożdży. Między innymi polska firma Fermentum Mobile ma/miała takie w ofercie.
Tylko nie polecam początkującym piwowarom zabierania się za takie wynalazki, bo są dość wymagające (głównie chodzi o reżim sanitarny), a smakowo pewnie będą takie sobie. Można się łatwo zniechęcić.
Z tego co wiem to nie da się w warunkach domowych zrobić bezalkoholowego. Można niskoalkoholowe. Ale szczerze to nie zagłębiałem się głęboko w temat bez alko.
Zaloguj się aby komentować