Hej(t)o!

Dziś drugie podejście do fermentacji ciśnieniowej i na gar poszła Peach Ipa. Po gotowaniu wyszedł Brix 14 i 23-24 l w fermentorze. Oczywiście nie obyło się bez kłopotów (no bo to ja i zapomniałem dodać chmielu, a już schłodziłem brzeczkę do 40 stopni - w tym przepisie chmiel dopiero należało dodać na wyłączenie gotowania o czym zapomniałem

No nic, zobaczymy co z tego cuda wyjdzie. Mam nadzieję, że już przy kolejnych warkach uniknę błędów fermentacji ciśnieniowej i to ogarnę i będzie dobrze

Słody w załączniku

#homebrew #homebeer #domowepiwo #piwowarstwo #hobby
98ec83db-18ad-4d54-b44c-89f99afbfed4
e6727bd8-02aa-4305-ac91-12d5cf716bbb
em-te

To ile litrów z tych 24 litrów w fermentatorze, wyjdzie?

Navane

Od stycznia na grainfather s40, wcześniej na taborecie gazowym i w garze

ponury_mleczarz

Pozdrawiam cieplutko innego użytkownika FZ 🍻Fermentacja ciśnieniowa to zupełnie inny poziom warzenia niż wiaderko 😜

84f42500-aaba-4474-8d86-82ca2be0779a
Navane

No właśnie 2 warka na takim systemie, uczę się ale widzę więcej plusów niż minusów

Navane

Dostałem też za darmo fermentor jaki Ty masz ale nie da się odkręcić dolnej nakrętki ;)

ponury_mleczarz

Ten już nie ma na dole nakrętek - wszystko poza górna pokrywą jest na tri-clampach ;)

Sielski_Chlop

Op co bombę piwną zrobił:D

Navane

Ciąć czerwony czy niebieski? Szypppkko!

rakokuc

Do złudzenia przypomina to kapliczkę pod wezwaniem św. Tomasza z Kopyru, patrona piwowarów i maratończyków.


Piorunuję.

Navane

Chodzi Ci o Tomka Kopyra z blogu blog.kopyra.com ? 😀

Zaloguj się aby komentować