Hej(t)o!

Dalsza część bananowego stouta z wpisu

https://www.hejto.pl/wpis/hej-t-o-w-tym-piekielnym-upale-udalo-sie-dzis-uwarzyc-bananowego-milk-stouta-tzn

Dziś nadszedł czas na zlanie na "cichą" fermentację stouta. Upiekłem 6 kg bananów, obrałem ze skórki i przelałem z fermentora do kega z bananami. Teraz sobie z tydzień poleżą przed rozlewem do docelowego kega gdzie będzie nagazowywany.

#homebrew #homebeer #domowepiwo #piwowarstwo #hobby
c7dd28c5-5962-41f2-89a3-6ee370a7f876
53f05d9f-f8fa-4e07-86a6-22a57c237ea2
c44b707c-3b16-42e0-a3c5-4f5f67389bf4
DiscoKhan

@Navane gdzie ty to piwo warzysz? Nie żebym gdziekolwiek ciebie chciał podpierdzielić ale... No, w ramach czynu społecznego sam bym się mógł poświęcić i zobaczyć czy ty tam przypadkiem otruć niewinnych ludzi nie zamierzasz. Taki dobry hym był, że bym nieodpłatnie się nawet zaofiarował ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Navane

@DiscoKhan w takim ala garażu po jakimś pomieszczeniu gospodarczym. Nigdy nie miałem, żadnej infekcji piwa czy wina. Otruć również nikt nie doświadczył ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

ataxbras

@DiscoKhan Nie masz go nawet gdzie podpierdzielić - wyrób napojów alkoholowych domowym sposobem (nie przemysłowo), przez osoby fizyczne, na własny użytek i nie na sprzedaż jest całkowicie legalne.

Navane

@ataxbras przecież @DiscoKhan chciał wbić na browara ( ͡~ ͜ʖ ͡°) i nie do końca bo nie możesz destylować wg prawa nawet na własny użytek

wonsz

Nie żebym gdziekolwiek ciebie chciał podpierdzielić


@DiscoKhan podpierdalaj gdzie chcesz, najwyżej zapłacisz za swoją głupotę. "Zagęszczanie" jest u nas niedozwolone, nie fermentacja.

Navane

@wonsz spokojnie Panowie, czytajcie między wierszami jego wpis ;) ja od razu zrozumiałem drugie dno

wonsz

@Navane ale o czym ty mówisz - ktoś ma się doktoryzować żeby zrozumuec wpis gościa który pierdoli od rzeczy? W Polsce możesz w domu fermentować, nie możesz destylowac, koniec.


Jestem całym serduszkiem za tym żeby rodzima scena piwowarska, winiarska i miodosytnicza kwitła, a jak ktoś śledzi postępy na międzynarodowych konkursach to wie że nie mamy się czego wstydzić.

DiscoKhan

@Navane za dobrze mi ten komentarz wypadł.


Ale ponoć dzieci teraz mają problem z sarkazmem i innymi takimi także dobrze, że trochę młodzieży jeszcze się tutaj ostało xd

Navane

@wonsz no już nie przesadzaj. Przecież chciał się poświęcić aby spróbować, wyczułem sarkazm od razu po wpisie.


A i ja jestem za tym, żeby i destylować pozwolili ale to się nie wydarzy. Bo własny spirytus 96% po rektyfikacji, a nie destylacji robiłem.....yyy tzn można zrobić po 7 zł litr po idjeciu wszystkich kosztów wraz z wodą i energią na co państwo nigdy się nie zgodzi

ataxbras

@Navane Tak wiem, tu dosyć świeży artykuł. W skrócie, wino i cydr są określone, piwa już nie bardzo. Mocne alkohole raczej nie, jeśli są dużej wartości (czyli i ilości - to przesłanka przepisu). Jest jeszcze dyrektywa unijna, która wspiera argument legalności.

Sytuacja nie jest jasna, ale przy braku jasności rozstrzygnięcie będzie na korzyść posądzonego.


Takich mamy polityków i innych prawotwórców, że wszystko wygląda jak odrażający bełkot. No ale takich ciołków wybieramy.

Navane

@ataxbras przecież ten artykuł również jasno mówi, że produkcja bimbru jest nielegalna.


Sprawa jest prosta. Piwo, wino można robić. Nie można destylować

ataxbras

@Navane Ale stout (a to ten napój z wpisu, pod którym komentujemy) to piwo. Mocne, ale piwo. Chyba, że jest inaczej, ale nie mam szczegółowej wiedzy o piwowarstwie.

Navane

@ataxbras tak, ale piwa można robić legalnie

ataxbras

@Navane No to mój punkt widzenia był poprawny - jest to legalne. Chyba dyskutujesz z poglądem, którego nie wyraziłem.

Navane

@ataxbras Dyskutuje z pierwszym Twoim wpisem, że wyrób piwa nie jest określony i podałeś jakiś artykuł.


Tak wiem, tu dosyć świeży artykuł. W skrócie, wino i cydr są określone, piwa już nie bardzo.


A ustawa jasno to określa:


Art. 47. 1. Produkcja wyrobów akcyzowych określonych w załączniku nr 2 do ustawy , w tym opodatkowanych zerową stawką akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, oraz wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji:

piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży;

ataxbras

@Navane Znam ten akt (tekst jednolity: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20090030011/U/D20090011Lj.pdf).

Zamieszanie interpretacyjne istniało wokół piwa parę lat temu, o ile sobie przypominam. Zamieszanie interpretacyjne było do zdaje się 2015 roku, bo była dyrektywa, a nie było ustawy. A ustawa jest taka, jak reszta polskiego prawa, czyli badziewna.


Co do piwa, to jego produkcja w pewnym momencie nie była ujęta i wryło mi się w pamięć. Nie mam teraz czasu na spojrzenie w historię aktu (bo idę spać), ale piwo było pominięte z tego co pamiętam.


Nieważne zresztą, masz rację. A najważniejsze, że obaj zgadzamy się co do konkluzji.

wonsz

@Navane tak od ostatniego wpisu sobie myślę - podobno jest to wg. czyjegoś przepisu, ale fermentacja cicha to jest z definicji dojadanie cukrów resztkowych po zlaniu znad oryginalnej gęstwy - co będzie jadło cukry z bananów? W sensie drożdży będzie na tyle mało że pomimo resztkowej "chmurki" CO2 nad powierzchnią jest duża szansa że wyrośnie coś chujowego na tych fajnych zasobach...


Robiłem pumpkin ale ale dynia szła od razu do fermentacji burzliwej.

Navane

@wonsz wonszu, kurła... weź nie strasz ;)


Dyniowe to słyszałem już od nie jednego, że szło w kibel, mam nadzieję, że tu tak nie będzie.


Drożdże na burzliwej przerobiły co miały i opadły na dno. Zlewałem je ponad osadem i jeszcze przez filtr co widać na zdjęciu. Na pewno jakieś się przedostały i coś tam może jeszcze podjedzą. Ale to przed kolejnym zlaniem sprawdzę czy blg spada czy się utrzymuje przez 2-3 dni. Jak nie będzie spadać to cold crush (czyli mega schłodzenie tyle co lodówka będzie miała sił, żeby osad opadł na dno) i kolejne przelanie do pepsi kega.


A przepis na którym bazowałem jest z


https://wkpd.waw.pl/receptury-milk-stout-z-owocami/


Ale też nie był z fermentacji ciśnieniowej.

Mam pare zmian proporcji i samych słodów.


Ja liczę, że będzie fajne a co wyjdzie to "we will say what time will tell" cytując Wojciecha Pawłowskiego ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

wonsz

@Navane dobra chłopie, bez stresu. Nie wiem ile piw zrobiłeś ale jeśli nie jest to twoje *naste to powinno być ok. Szczerze przyznam że przeszedłem w tryb picia weekendowego, tj. najebałem się pierwszy raz od niedzieli, więc nie za bardzo czuje się na siłach pomagac, ale warzyłem od 2012 do 2020, coś tam wiem, więc jak masz pytania to pisz, najwyżej powiem że nie wiem, bo to też umiem ale generalnie jutro możemy pogadać jak potrzeba

Navane

@wonsz luzik amerykański ;) ja zaczynałem od win, tych rzeczy rektyfikowanych, a piwka Warzę dopiero od 2020 roku, więc nie mam takiego doświadczenia jak Ty. Ale ze 35-40 warek za mną. Niestety nie wszystkie rejestrowałem, teraz pomaga mi w tym apka kotła. Zawsze dobrze wiedzę poszerzać i dyskutować!

ipoqi

Ehhh człowiek by postał przy garze, słody leżą, drożdże leżą, chmiele pomrożone a czasu brak

Navane

@ipoqi nic mi nie mów, sam mam jeszcze zestaw na następną Warkę i muszę szukać czasu. Ale inwestycja w kocioł warzelny zdecydowanie była strzałem w 10, i skróciła czas waezenia. Teraz wyrabiam się w ok. 5-6 godzin już razem z myciem sprzętu

Guma888

@Navane szacuneczek. Dawno już nie warzyłem nic,bo mi się butelek nie chce myć. W mieszkaniu trudno

Navane

@Guma888 ja uzywam suszarki na butelki "jeżyka" co tam na zdjęciu trochę widać i na górze ma myjkę. Używam starsana....2-4 wciśnięcia butelki i styka.

Guma888

@Navane suszarkę też mam. Myjkę jakaś taka wciskana też. Ale jeszcze na zewnątrz itd...lenistwo mnie pokochasz bali przy ponad 40 flaszkach

Navane

@Guma888 ja przeszedłem na plastiki

Guma888

@Navane i o tym muszę poczytać. Dziękuję Ci za wrzucenie artykułu na ten temat. Bo tak jak jakiemuś koledze we wpisie mnie też umknął ten system

Navane

@Guma888 jakby co, służę pomocą. Pytać śmiało ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Kasjo

@Navane I jak efekt końcowy?

Navane

@Kasjo


Wyszło czarne, słodkawe i dobre. Niestety banana nie czuć, może ledwie co wyczuwalne. To trzeba było nie ciśnieniowo fermentować tylko normalnie i wtedy by tych aromatów wiecej było. Ale i tak jest dobre.

Zaloguj się aby komentować