#gotujzhejto #pieczzhejto #jedzenie
@BettyLou pokaż przepis. Mi się nigdy nie zapada, a piekę sama biszkopty odkąd 6 lat skończyłam xD
@BettyLou A może zamiast piec jeden biszkopt i go kroić to upiecz dwa, trzy i dzięki cienkiej warstwie może się nie zapadną.
@moll 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, szczypta proszku
@Lubiepatrzec To może być jakieś wyjście
@BettyLou to nie jest przepis na biszkopt na tort. Z takiego upieczesz zwykły, na prostokątnej i będzie w miarę do normalnego ciasta do kawy.
Zejdę później do kuchni i Ci wrzucę przepis mojej babci na biszkopt tortowy. Ten Twój jest za mało ścisły i się będzie zapadał w tortownicy
@moll Jak Ciocia Moll`ka wjedzie z przepisem po babci to nie ma wiesz czego, wiesz gdzie
@moll Okej, to chętnie przytulę sprawdzony przepis
@Lubiepatrzec Dokładnie
@BettyLou a to jest trochę inny gatunek ciasta od "zwykłego" biszkopta. Tylko pamiętaj potem blaty nasączyć, przed wyłożeniem mas, bo on jest faktycznie trochę twardszy i nasączany lepiej smakuje i się zachowuje
@moll Czym proponujesz nasączać - herbatą?
@BettyLou zależy co chcesz potem wykladać - herbata, kawa rozpuszczalna, woda z sokiem z cytryny też jest spoko
@moll Regularnie robię taki krem "vege mascarpone" z kaszy jaglanej i śmietanki kokosowej (nietolerancja nabiału), do tego idzie warstwa owocowa na galaretce. Więc pewnie woda z sokiem lub herbata by pasowała.
@BettyLou tak
@BettyLou
ciasto biszkoptowe na tort
(z tego wyjdzie Ci ogromny biszkopt z większej tortownicy)
8 jaj
30 dag cukru
10 dag mąki
20 dag skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie - jak biszkopt zrobić to wiesz, więc nie będę rozpisywać. Rada ode mnie - długo ubijaj białka z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia cukru, zanim dodasz pozostałe składniki. Mąki i proszek możesz wymieszać razem i dodawać wszystko na raz, ale to już na wolnych obrotach wkręcaj w masę jajeczną.
gotową masę wylewasz do tortownicy - dno wykładasz papierem, boki natłuszczasz
Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczesz ok. 20-30 minut (w zależności od piekarnika), jak coś sprawdzasz patyczkiem, czy suchy. Jak jest już dobry, to widać też, że boki ciasta delikatnie odchodzą od formy.
@moll Dziękuję! Czyli wychodzi że to taki biszkopt na większej ilości mąki ziemniaczanej niż zwykłej. Ja na pewno będę musiała robić z połowy przepisu, chyba że nie polecasz kombinować?
Ja mąkę zawsze mieszam delikatnie trzepaczka lub szpatułką, Ty mieszasz mikserem?
@BettyLou rób z połowy, ja te proporcje sobie dostosowuję w zależności od potrzeb, więc jak zrobisz z połowy porcji to da radę
Tak, mieszam mikserem do samego końca. Ten przepis nie wymaga wielkiej finezji. Za to szpatułka przyda się do wygarniania ciasta i wygładzenia go w formie, bo jest gęste
@moll Jeszcze raz dzięki, często okazuje się że najprostsze rzeczy najłatwiej zepsuć
polecam też ten przepis na biszkopt https://pysznieczyprzepysznie.pl/tort-wisniowy-z-chrupka-orzechowa/ Nigdy tortów nie robiłam natomiast z tego wyszedł idealny
@BettyLou proszę bardzo
@moll Dam znać
Zaloguj się aby komentować