Wiem że mem, ale napisze co przeczytałem gdzieś tam, kiedyś i może jakiś ekspert żywieniowy mnie poprawi, mianowicie do smażenia palmowy jest ponoć lepszy od oliwy i słonecznikowego, bo ma wyższa temperaturę spalania czy dymienia, a najlepszy na patelnie jest olej rzepakowy.
Także mordeczki do smażenia rzepak, a oliwka i słonecznik do sałatki.
@Gepard_z_Libii chyba słonecznikowy jest lepszy od rzepakowego
@Okrupnik Też tak myślałem i faktycznie tak jest, bo jest zdrowszy, ale ma niższą temperaturę spalania od rzepakowego i do smażenie nie zbyt się nadaje.
W niskich temperaturach można smażyć, ale jak chcesz na dużym ogniu, to rzepak, a najlepiej smalec albo masło klarowane.
@Gepard_z_Libii tu chodzi o coś innego. Olej palmowy jest tani w produkcji. Ogólnie też jest dobrym i zdrowym olejem, ALE pod warunkiem że nie został poddany procesowi rafinacji. Czyli takiego kastrowania ze wszystkiego, żeby dało się go długo przechowywać i wysyłać na cały świat. I to ten rafinowany, używany powszechnie przemysłowo, jest ble
@moll A jak się ma rafinowany palmowy do np rafinowanego słonecznikowego?
@Gepard_z_Libii nie spotkałam rafinowanego słonecznikowego... Ale z tego co czytałam (i zrozumiałam) to proces rafinacji tłuszczom roślinnym robi wszystkim to samo - zostaje sam tłuszcz, bez pozostałych składników odżywczych. Co do rakotwórczości, tutaj już musiałbyś pokopać, czy to taka sama czy inna skala
@Okrupnik słonecznikowy jest lepszy od rzepakowego tylko na zimno, do smażenia potrzeba czegoś odpornego na temperaturę, np. rzepakowy, masło klarowane itd.
A palmowy jest chujowy nie dlatego, że jest niezdrowy, tylko chuje wycinają las orangutanom pod plantacje palm.
Także mordeczki do smażenia rzepak, a oliwka i słonecznik do sałatki.
@Gepard_z_Libii Ja od pewnego czasu smażę na oleju ryżowym (z łusek ryżu).
Tanio nie jest, ale nie paruje tak jak rzepakowy i pewnie w związku z tym, ma również wyższą temperaturę dymienia. Smak również jest OK.
Rzepakowy osiada na meblach i ścianach.
Czasem smażę też na smalcu. Ale unikam tego z marketów, bo zwyczajnie jest śmierdzący.
@dziedzicpruski Ja smakowo najbardziej masło klarowane lubię, ale nie do wszystkiego się nadaje. Samemu robię, bo gotowe drogie.
O ryżowym nie słyszałem do tej pory - muszę spróbować.
@Gepard_z_Libii Znalezione na Wikipedii
-
oliwa z oliwek 193°C
-
olej rzepakowy 204°C
-
olej z pestek winogron 216°C
-
olej słonecznikowy 227°C
-
olej ryżowy 232°C
-
olej kukurydziany 232°C
-
olej palmowy 235°C
-
olej sojowy 238°C
źródło:
@dziedzicpruski Tutaj chyba podali temperaturę rafinowanych olejów, bo ten zdrowy tłoczony na zimno ma dużo niższą temp. z tego co kojarzę, ale nie chce się wymądrzać, muszę doczytać po pracy
Bojówka Smalec wkracza do akcji.
Tymi olejami na zimno do sałatek tak, albo do smarowania zawiasów, a nie do smażenia.
Zaloguj się aby komentować