Tak zwane odtłuszczanie.
@Bajo-Jajo odpowiadam na heheszka
Mleko od krowy ma najczęściej 3.5% do 5% tłuszczu a czasami nawet 9%
Więc tak się robi.
@CzosnkowySmok mleko od krowy się schładza i po schłodzeniu tłuszcz wypływa na powierzchnię. Zlewa się mleko bez śmietany a następnie gotuje aby pozbyć się bakterii. Typowo gdyby ktoś napiłby się dzisiaj takiego mleka miałby spore problemy żołądkowe. W czasie gotowania można uregulować poziom tłuszczu. Nikt wody do beczki nie dolewa w normalnych warunkach. Tu robi się podpuszczkowy ser
@0x34 za dzieciaka w latach 90 pilem nieprzegotowane mleko i nie mialem zadnych problemów
co prawda uroslem na 190cm i 120 kg wagi ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale zadnych problemow zdrowotnych nie mialem
@0x34 mądrego to i miło posłuchać
@0x34 O czym Ty opowiadasz, moi dziadkowie byli rolnikami i całe dzieciństwo i wczesną dorosłość piłem jeszcze ciepłe mleko, prosto od krowy, tylko przecedzone przez tkaninę i nigdy nie miałem problemów :p
A ja myślę, że początek produkcji sera a wlewana jest podpuszczka (do ścięcia mleka) 🙃
@ttoommakkoo psujesz zabawę
Mnie za każdym razem po świeżym mleku od krowy w nocy budziła sraczka. Ale i tak piłem od czasu do czasu spędzając wakacje na wsi.
Zabiliście mema. Jesteście z siebie dumni?
Zaloguj się aby komentować