Ma ktos wolnowar/szybkowar/multicooker i moze powiedziec jak mu sie to sprawdza/czy kupilby ponownie, czy nadaje sie do podgrzewania dan gotowych?
@GtotheG nie polecam.
@grzyp-prawdziwek a cos wiecej? Czemu? Z jakiej firmy miales?
Ja mam szybkowar, jest genialny do gotowania fasoli i strączków (dużo tego jem). Oczywiście że kupiłabym ponownie. Nie wiem w jaki sposób można by go używać do podgrzewania gotowych dań - to jest garnek, w którym gotuje się po ciśnieniem, więc nadaje się do dań, które bardzo długo trzeba gotować. Szybkowar skraca ten czas. Zupełnie nie widzę użytku w ogrzewaniu gotowych dań, to mija się z celem.
@koniecswiata widzialam jeden co mial funkcje "utrzymaj cieplo", wiec rozkminiam czy moglabym go uzywac do podgrzewania zamiast mikrofali. Jaki masz?
@GtotheG Podejrzewam, że z utrzymaniem tego ciepła, to chodzi o to, że jak już ugotujesz to co chciałaś, to garnek jest dłużej nagrzany, czyli ma jakąś dodatkową izolację.
Żeby szybkowar nabrał ciśnienia, to potrzeba 15-20min gotowania. Wtedy zaczyna się u niego "czas gotowania". Przed nabraniem ciśnienia, albo jak jest rozszczelniona pokrywka - jest zwykłym garnkiem. Więc do podgrzewania dań możesz użyć zwykłego garnka, nie musisz inwestować w szybkowar
@koniecswiata tez podgrzewam w garnku, ale mam kuchenke elektryczna, zawsze sie upierdoli, strasznie slabo grzeje, wkurza mnie niemilosiernie i stwierdzilam, ze musze w cos zainwestowac.
@GtotheG ja mam szybkowar ale jeszcze nie odpakowany xD ale dostałem go od ciotki która od 25 lat gotuje wszystko w tym garnku
@kubex_to_ja to odpakuj i stestuj, plis
@GtotheG mam to w planie na weekend, ale z tego co np ciotka mowila (swoją droga to dostała swój pierwszy od mojej matki która nigdy takiego nie miała xD) ze przy gotowaniu rosołu nie robią się burzyny, smak jest dużo lepszy no i wiadomo dużo szybciej się gotuje.
@kubex_to_ja to czekam na wpis z testu i wolaj! Wlasnie nad gotowaniem rosolu w takim myslalam.
@GtotheG mam multicooker i jestem bardzo zadowolona. Gotowców w tym nie grzeję, ale na przykład ten mój gulasz na piwie co go kiedyś wrzucałam to właśnie w tym robiłam. Fajne do zup, gulaszów, jednogrankowców, pieczenia mięsa, wolnego gotowania, ryż w tym robię, omlety jajeczne... I super sprawdza mi się podgrzewanie w tym jedzenia kolejnego dnia
@moll ktory masz?
@GtotheG takiego - jedyny mankament to książka z przepisami, jest tragiczna, dlatego na początku korzystałam z tej od starszego modelu (da się pdf pobrać) i jak już przećwiczyłam kilka przepisów to teraz lecę sama.
Bigos z tego pycha wychodzi
@GtotheG mam wolnowar jedynie i jest to świetne urządzenie, żeby wrzucić produkty (często mięsne) i po 8 godzinach wyciągnam kruche, w super sosie i nie muszę nic w międzyczasie z tym robić. Super na kolację z większą grupą ludzi lub żeby zrobić bigos do słoika ( ✧≖ ͜ʖ≖)
Nie wpadłbym na to, żeby w nim podgrzewać gotowe dania - od tego jest chyba kuchenka mikrofalowa.
@lactozzi nie chce kupowac dwoch urzadzen bo nie mam miejsca i rozkminiam
Multicooker mam i nie polecam poza pewnymi wyjątkami. Gdy go kupowałem parę lat temu to kupiłem firmy redmond - były to najpopularniejsze multicookery.
Dlaczego się nie sprawdza ? To poprostu garnek elektryczny z programami tylko że mniej wygodny bo garnek ma uchwyty a multicooker łapiesz misę szczypcami. Dobre jest na start dla osób które nie umieją gotować nie ogarniających najprostszych rzeczy typu gotowanie makaronu/ryzu, smażenie jakiś kotletów albo jako jedyne urządzenie kuchenne do jakiegoś akademika/pokoju - bo można w tym gotować ale też smażyć z zamkniętą pokrywa gdzie olej nie brudzi wszystkiego wokoł - głowny plus urządzenia wg mnie . Ryż u mnie mimo proporcji z instrukcji przyklejał się trochę do misy - koniec konców kupiłem kule do ryżu a w innych daniach czy nie wystarczy minutnik w kuchence ?
Wolnowar/szybkowar już mają jakieś konkretne dedykowane przeznaczenia które powoduje ich przewagę nad zwykłym garnkiem w określonych zadaniach.
To zależy kto co je i czego potrzebuje co mu się bardziej przyda i tez tego jakie urządzenia już ma a jakich nie ma. Każde z tych urządzeń jest dobre w swoim przeznaczeniu - inaczej nie byłoby sprzedawane a nie znając sytuacji adresata ciężko coś doradzić.
Do podgrzewania dan gotowych to polecam air fryer frytkownice beztłuszczowa - można dać do kuchni zamiast mikrofali i piekarnika.
Mam ten z linku poniżej i wchodzi 400g nuggetsów/filetów kurczaka lub 750g frytek - zaletą konstrukcji jest to że nie trzeba nic obracać w trakcie.
@pokeminatour ale air fryer jest do smazonych potraw, glownie frytek, a ja unikam
Zaloguj się aby komentować