Gołąbki po cygańsku wg. Kuramy
hejto.plSkładniki
-
1 kg młodej białej kapusty
-
1 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)
-
100 g ryżu
-
1 jajko rozmiaru M
-
250g cebuli
-
150g marchewki
-
250g papryki czerwonej
-
400 ml passaty pomidorowej
-
200 ml bulionu warzywnego
-
10ml słodkiej papryki (sproszkowanej)
-
10ml ostrej papryki (sproszkowanej)
-
15ml soli
-
15ml świeżo zmielonego pieprzu
-
45ml oleju
-
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Umyj kapustę, zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście oraz wytnij głąb. Umieść kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gotuj przez 9 minut. Wyjmij kapustę z wody i oddziel największe liście kapusty od siebie. Zachowaj je na później aby wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Pozostałą kapustę posiekaj na drobne kawałki.
-
Umyj warzywa. Odbierz cebulę, z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój dość drobno w małą kostkę cebule i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce. Podduś warzywa na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Oddziel 1/3 porcji. Do reszty dodaj passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ryżem oraz kapustą. Dodaj około 1/3 warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z niej gołąbki
-
Na dno naczynia żaroodpornego wylej część sosu oraz wyłóż je liśćmi, które zostawiłeś na początku.
-
Ułóż w naczyniu gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Podawaj gołąbki po cygańsku z ziemniaczanym purée bądź chlebem.