Gołąbki bez zabijania
Na farsz:
– 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej
– pół szklanki ryżu (biały lub brązowy)
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół szklanki zielonej soczewicy
– słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g)
– 0,5 kg pieczarek
– pęczek natki pietruszki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku
Na sos:
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 2 łyżki octu balsamicznego
– łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)
WYKONANIE:
Farsz:
– z kapusty wydrążyć głąb i oddzielić delikatnie liście (jeśli swobodnie odchodzą. Ja wkładam główkę pod kran i strumień gorącej wody sam je oddziela). Następnie liście wkładam do osolonej wody i gotuję około 10-15 minut (liście obciążam mniejszą pokrywką by nie wypływały). Liście wyjmuję z wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie ścinam nożem grube nerwy
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w szklance wody pod przykryciem na średnim ogniu. Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić z wody. Wystudzić
– ryż przepłukać kilka razy w zimnej wodzie i ugotować około 15-20 minut pod przykryciem (aż wchłonie całą wodę). Wystudzić
– grzyby pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić
– z pomidorów odlać olej
– soczewicę, grzyby i pomidory zmiksować lub zmielić w maszynce. Dodać kaszę, ryż i drobno posiekaną natkę, przyprawy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać
– z masy formować kotlety i zawijać je w liście kapusty
Sos:
– wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż z sosu odparuje część wody. Doprawić solą do smaku
– gołąbki ułożyć w naczyniu i polać sosem. Piec 20 minut w 180 stopniach