Do tej pory brałem KFD, ale obecne ceny są absurdalne.
Nie kupuj serwatki. Naucz się robić jogurt grecki (banalne) i jako produkt uboczny będziesz miał to co się hucznie nazywa „whey protein powder”. Zdjęcie własne z tego właśnie procesu. W skrócie:
- pasteryzujesz mleko (pomiń jeśli masz mleko UHT/pasteryzowane ze sklepu)
- dodajesz łyżkę-dwie jogurtu
- przez 8-12h pasteryzujesz w 40c (ja używam szybkowaru elektrycznego z funkcją jogurtu)
- filtrujesz przez gazę/szmatkę do sera
- „woda”, która wycieknie to płynna wersja tego całego białka wystarczy osuszyć.
Zapewniam, że jogurt będzie nieporównywalnie smaczniejszy niż sklepowy.
https://allegro.pl/oferta/hi-tec-protein-2250g-bialko-serwatkowe-kazeina-9404615316 Od jakiegoś czasu kupuję to. W smaku szału nie ma, ale za tę cenę jest ok.
@Takebushi musiałbym kupić taki szybkowar. Ciekawe, ale czasochłonne.
@Ryan jak masz cokolwiek czym utrzymasz temperaturę 40C to starczy. Dawniej się to zagrzewało do 40C (powyżej chyba 42C bakterie jogurtowe unierają) i zawijało w pierzynę
@Ryan co do czasochłonności to realnie zajmuje mi to 15min na każde 2L jogurtu (z 3L mleka)
Zaloguj się aby komentować