Filipińskie Adobo
hejto.plAdobo jest filipińską potrawą która jest u nich w topce niczym Polskie pierogi czy bigos.
Gotowałem tą potrawę ponad 200 razy w życiu I sobie pomyślałem a chuj opisze ją tutaj.
Pół szklanki sosu sojowego (ale nie jakiegoś jebanego tao tao tylko kikkomana bo chyba tylko to w PL się nadaje)
Troche mniej niz pół szklanki octu (nie wiem kurde jakies jedno jebniecie mniej, w sumie ocet jabłkowy w PL jest zajebisty i to bym polecał)
Szklanka wody
Ze dwa listki ziela angielskiego
Czarny pieprz (ziarna)
Ze 4 zgniecione ząbki czosnku (obierasz czosnek i nożem go zgniatasz tak jednym jebnięciem, ważne żeby się otworzył, nie musisz z niego robić miazgi)
Pare pieprznięć pieprzu
Ogólnie jeśli chodzi o te szklanki to chodzi o to żeby proporcje były jak napisałem, nie ważne jaki jest rozmiar szklanki ważne żeby były zachowane proporcje. Powtarzam że z sosem sojowym typu tao tao chuja wyjdzie, kikkoman jest dość drogi I wydaje mi się że w PL da rade dostać tańszy sos sojowy fajnej jakości w galeriach w jakichś azjatyckich sklepach. (Ok da rade zrobić to z tao tao ale jest w kurwe słony więc w ostateczności podzielcie ilość sosu sojowego przez dwa)
No I do tego zwykle wrzuca się jakie chcesz części kurczaka albo wieprzowiny, gotują w tym nawet jajka (ugotowane obrane jajko na twardo gotowane w tym sosie).
Wersji tego dania jest tyle że ja jebie także ja podaje sobie swoją która najbardziej mi odpowiada i której się nauczyłem od filipińczyka, dodają czasem cukier, imbir, sól, nie umiem niestety zrobić adobo z dodatkiem tych składników. Próbowałem i smakowało shake o smaku spustu.
Fajne zalety tego dania są takie że można je trzymać kilka dni w lodówce i jak bigos tylko nabiera lepszego smaku.
Filipińczycy zwykle dają tylko troche sosu na ryż ale ja lubie kąpać mój ryż w sosie adobo, osobiście lubie mixować sobie tak jedzenie.
A no i jeśli macie jakiekolwiek problemy z gotowaniem ryżu to za jakies 80 zeta kupicie sobie rice cooker który posłuży wam 4 lata i podtrzyma Ci temperature ryżu cały dzień, wszystko masz tam pokazane na miarkach jak zrobić idealny ryż. Aczkolwiek lubie ojebac też z chlebem.
Moje ulubione adobo to z nogami kurczaka.
Bardzo łatwe w przygotowaniu a myślę że wielu może zaskoczyć smakiem