Dzisiaj na obiad jedna z potraw norweskiej kuchni czyli pieczony ziemniak. Nie powiem abym był wielkim fanem tego dania, ale zarówno mi jak i moim gościom całkiem smakowało.

Co zostało zapieczone na ziemniaku? Podsmażony bratwurst, na to pasta skladajaca się z wyciętej ćwiartki ziemniaka, cheddara, masła czosnkowego, podsmażonego boczku i sekretnej norweskiej przyprawy o nazwie Piffi (głównie MSG, no shit xD).

Z dodatków to szczypior, maslo czosnkowe, przysmażony boczek, creme fraiche, kukurydza i papryka.

A jak to się je? Po zjedzeniu zapieczonego farszu i kiełbaski z góry, ziemniaka konsumuje się smarując masełkiem gorące wnętrze ziemniaka i nakladając dowolne dodatki.

#gotujzhejto #jedzenie #norwegia

PS. Sorki, za ciulowe zdjęcia, ale siedzę na chacie w górach i mam słabe światło.
942ed510-69be-4d49-93b9-26332e1a1ae1
4e606941-d7e0-4a4f-a6d1-0353e5477931
b080d036-d7e0-4534-ad3f-624e396cd54d
pol-scot

@Stashqo jestem od czterech dni w Norwegii i jemy ichnie lunche, jak na razie mi smakują

maximilianan

@Stashqo a jak ładujesz wszystko do ziemniaka? Kartofel ma być surowy, czy ugotowany?

Stashqo

@maximilianan ziemniaki wyciagam z piekarnika kiedy są już upieczone w środku, wycinam ćwiarki i robię z nich farsz. Potem ładuję farsz z powrotem w te wycięte ćwiartki i znowu zapiekam.

Astro

@Stashqo ja to jestem prosty chłop. Widzę ziemianka to plusuje!

Zaloguj się aby komentować