Dziś o grzybie, który wygląda jak gówno, a smakuje jeszcze lepiej
Głownia Kukurydzy jest mikroskopijnym grzybem pasożytujących na kolbach kukurydzy i powodującą chorobę "głownia guzowata kukurydzy". Grzyb ten powoduje, że kukurydza sama wytwarza narośla, które później grzyb wykorzystuje do dalszego rozrodu. Początkowo guzy są mięsiste i jasne, a z czasem brunatnieją, marszczą się i pękają. Narośla pojawiają się tam, gdzie następuje wniknięcie zarodnika grzyba – mogą występować zarówno na kolbach, jak i na wiechach oraz pędach kukurydzy. Zimą zarodniki zimują w resztkach pożniwnych, by na wiosnę powrócić. Głównym źródłem porażenia roślin są znajdujące się w glebie lub na jej powierzchni zarodniki – tzw. teliospory, które są w stanie przeżyć na danym stanowisku nawet do 3 lat. Namnożeniu dużej ilości materiału infekcyjnego na polu sprzyja wieloletnia uprawa kukurydzy w monokulturze. Patogen może być również przenoszony z sąsiednich upraw przez wiatr oraz wraz z wodą.
Pomimo tego, że głownia występuje powszechnie na terenie całego kraju, jej nasilenie nie jest jednakowe każdego roku. Najczęściej liczba porażonych roślin waha się w przedziale 5–10%. Choroba może jednak występować epidemicznie, zakażając nawet 80% roślin. Wówczas straty przez nią powodowane sięgać mogą nawet 15%. Jednak, aby tak się stało, oprócz (oczywistej) obecności materiału infekcyjnego na uprawianym stanowisku lub w jego sąsiedztwie musi nastąpić szereg innych niekorzystnych dla rośliny uprawnej okoliczności, powodujących jej osłabienie lub uszkodzenie. Nie ma znanych skutecznych sposobów zwalczania tej choroby.
Mimo iż wygląda niesamowici paskudnie, jest rarytasem w Ameryce Środkowej, gdzie kukurydza i jej pochodne kochają nawet bardziej niż w USA. W kuchni Azteków i innych ludów południowo-zachodniej Ameryki Północnej cuitlacoche od czasów prekolumbijskich uważane było za wielki przysmak. Spożywane jest w postaci niedojrzałej w zupach, jako dodatek do tradycyjnych dań, jak tacos, tamales, quesadillas. Także przez wysoką zawartośc alkaloidów była używana w medycynie.
S: https://lidea-seeds.pl/poradniki/jak-uprawiac-kukurydze/glownia-guzowata-kukurydzy-objawy-szkodliwosc-zwalczanie
#grzyby
Głownia Kukurydzy jest mikroskopijnym grzybem pasożytujących na kolbach kukurydzy i powodującą chorobę "głownia guzowata kukurydzy". Grzyb ten powoduje, że kukurydza sama wytwarza narośla, które później grzyb wykorzystuje do dalszego rozrodu. Początkowo guzy są mięsiste i jasne, a z czasem brunatnieją, marszczą się i pękają. Narośla pojawiają się tam, gdzie następuje wniknięcie zarodnika grzyba – mogą występować zarówno na kolbach, jak i na wiechach oraz pędach kukurydzy. Zimą zarodniki zimują w resztkach pożniwnych, by na wiosnę powrócić. Głównym źródłem porażenia roślin są znajdujące się w glebie lub na jej powierzchni zarodniki – tzw. teliospory, które są w stanie przeżyć na danym stanowisku nawet do 3 lat. Namnożeniu dużej ilości materiału infekcyjnego na polu sprzyja wieloletnia uprawa kukurydzy w monokulturze. Patogen może być również przenoszony z sąsiednich upraw przez wiatr oraz wraz z wodą.
Pomimo tego, że głownia występuje powszechnie na terenie całego kraju, jej nasilenie nie jest jednakowe każdego roku. Najczęściej liczba porażonych roślin waha się w przedziale 5–10%. Choroba może jednak występować epidemicznie, zakażając nawet 80% roślin. Wówczas straty przez nią powodowane sięgać mogą nawet 15%. Jednak, aby tak się stało, oprócz (oczywistej) obecności materiału infekcyjnego na uprawianym stanowisku lub w jego sąsiedztwie musi nastąpić szereg innych niekorzystnych dla rośliny uprawnej okoliczności, powodujących jej osłabienie lub uszkodzenie. Nie ma znanych skutecznych sposobów zwalczania tej choroby.
Mimo iż wygląda niesamowici paskudnie, jest rarytasem w Ameryce Środkowej, gdzie kukurydza i jej pochodne kochają nawet bardziej niż w USA. W kuchni Azteków i innych ludów południowo-zachodniej Ameryki Północnej cuitlacoche od czasów prekolumbijskich uważane było za wielki przysmak. Spożywane jest w postaci niedojrzałej w zupach, jako dodatek do tradycyjnych dań, jak tacos, tamales, quesadillas. Także przez wysoką zawartośc alkaloidów była używana w medycynie.
S: https://lidea-seeds.pl/poradniki/jak-uprawiac-kukurydze/glownia-guzowata-kukurydzy-objawy-szkodliwosc-zwalczanie
#grzyby
Zaloguj się aby komentować