Dużo więcej info na niezawodnym blogu: https://przyrodniczo.pl/grzyby/kolczakowka-piekaca/ jeśli kogos interesuje
Zdjęcia z tejże strony i z Wiki.
#grzyby
@Ragnarokk dobra robota z tymi wpisami o grzybach
Wyglada przepysznie
@Ragnarokk na sam widok odpalają mi się wszystkie lampki ostrzegawcze przed zjedzeniem czegoś takiego. Wiadomo po co mu ten sok? Wabi nim owady? Czy raczej zapobiega infekcjom/zjadaniu przez niechcianych gości?
@the_good_the_bad_the_ugly
W linku takie wytłumaczenie
W suchszych okresach grzyby w ogóle nie wypuszczają cieczy prezentując jedynie beżowobiałe kapelusze o ciemniejących plamach. Sama gutacja także może przebiegać z różną intensywnością, zależnie od ilości wilgoci oraz momentu, w którym ów wilgoć pojawiła się. Generalnie im wilgotniej i cieplej tym więcej jest lepkiej cieczy. Prawdopodobnie w ten sposób grzyb pozbywa się nadmiaru wody, co tłumaczyłoby zwiększeniem gutacji w okresie deszczowym.
@Ragnarokk wygląda jak syrop malinowy! ( ͡o ͜ʖ ͡o)
W okresie zbieracko-łowieckim byłabym tą osobą z przestróg, że "nie jedzcie tego, bo była taka Pacha co zjadła ze smakiem i zdechła"
@UmytaPacha @ErwinoRommelo Jakie przepysznie?! Jaki sok?! Mi się kojarzy z wyciskaniem pryszczy. Absolutely disgusting!
Z kim ja tu siedzę
@DeGeneracja jak pyszny sok owocowy na puszystej piance może się kojarzyć z wyciskaniem pryszczy? ಠ_ಠ
@UmytaPacha jesteś obrzydliwa
@UmytaPacha Wygląda tak samo ohydnie jak to
@DeGeneracja no to już wygląda jak pełzające robale, ale grzybek rarytasik i sam OP tak uważa więc uważaj, bo mamy przewagę liczebną
Zaloguj się aby komentować