Grzybówka Cytrynowa (znana także jako Grzybówka Skrzydlasta) jest małym i uroczym grzybkiem znajdowanym w lasach (często w mchach), który przy odpowiednim świetle i przy dobrym fotografia wygląda jak z bajki o elfach i księżniczkach. Co do jadalności - znalazłem info że niejadalny, ale dla tak drobnych grzybów ta informacja jest i tak zbędna. Wygląda jak typowa Grzybówka - droba, powierzchnia gładka, promieniście żłobiona, o cienkim trzonie. W przypadku tej grzybówki rozróżnia ją żółty kolor trzonu. Ot taki mały i bardzo fotogeniczny grzybek rosnący jesienią
Więcej zaś trochę o tym, co z tym że grzybów nie warto jeść. Cóż, o kwestii smakowej wypowiadać się nie będę, bo w najbliższej rodzinie mam takich, co nie jedzą w żadnej formie. Nawet pieczarek na pizzy. Czasem to kwestia smaku, czasem tekstury, każdemu jego porno i nie będę się kłócił w sprawach smaku. Natomiast kolejnymi argumentami jest to, że nie mają wartości odżywczych i że można się otruć.
Zacznijmy od ciekawszego, czyli otruć
Ogólnie zaś mamy w Polsce jakieś 1600 gatunków grzybów wytwarzających owocniki, z czego śmiertelnie trujących jest tylko kilka gatunków - i prawie wszystkie to muchomory.
Teraz kwestia wartości odżywczej - oddajmy głos pani Krystynie z Sanepidu.
Grzyby posiadają zaskakująco wysoką gęstość odżywczą. Na liście ANDI, która określa gęstość odżywczą produktu, zajmują one wysokie miejsce deklasując takie produkty jak cukinia, sałata lodowa, pomidor czy truskawki. W zależności od gatunku zawierają około 70%-90% wody, a sucha masa to głównie białka w skład których wchodzą prawie wszystkie aminokwasy (w tym egzogenne). Zawierają dużą ilość witamin (witamina A, witaminy z grupy B :B1, B2, B3, B9, B12, oraz witaminę
C, D i E oraz minerałów, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu a także naturalny, silny antybiotyk, aby zwalczać inwazje bakterii. (Penicylina, streptomycyna
i tetracyklina pochodzą właśnie z ekstraktu grzybów).
Są także sposobem na super odporność, ponieważ zawierają złożone substancje
o silnym działaniu przeciw - bakteryjnym, przeciw - wirusowym, antyalergicznym, przeciw - nowotworowym, immuno - modulującym, przeciw - zapalnym
i przeciw - miażdżycowym.
Regularne spożywanie grzybów może wzmocnić układ odpornościowy przy jednoczesnym zmniejszeniu nadmiernego stanu zapalnego. Brzmi bardzo niewiarygodnie, jednak grzyby są w stanie znacznie wzmocnić system immunologiczny i chronić przed wieloma chorobami.
Jedzenie grzybów to także jeden z naturalnych sposobów na obniżenie cholesterolu. Wiele gatunków grzybów jadalnych wspiera organizm w obniżeniu poziomu LDL, czyli złego cholesterolu. Grzyby posiadają organiczne związki chemiczne – sterole, które dbają o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu.
Grzyby wspierają również smukłą sylwetkę. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika w tym chityny, która jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie.
Grzyby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy, które pomagają zamienić składniki pokarmowe na energię. Dodatkowo spożywanie grzybów stymuluje układ nerwowy i poprawia funkcjonowanie mózgu.
Większe spożycie grzybów to również niższe ryzyko zachorowania na raka! Nawet
o 45%! Potwierdza to badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Pennsylvania State
i opublikowane w 2021r na łamach magazynu Advances in Nutrition. Wielu ekspertów na świecie zajmujących się mikologią uważa, że grzyby posiadają kombinację aktywnych związków, które są w stanie skutecznie walczyć z komórkami rakowymi. To przyszłość terapii antynowotworowych.
Nasz organizm wytwarza witaminę D w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Okazuje się jednak, że to samo robią grzyby. Jedząc grzyby dostarczamy do organizmu witaminę D.S: https://www.gov.pl/web/psse-kolo/wartosci-odzywcze-grzybow
Jest sporo grzybów, które mają też działania prozdrowotne. Jakby nie patrzeć, od tego zaczęły się cholerne antybiotyki
W następnych dniach jeszcze dwa tematy ogólnogrzybowe poruszę. Bo w końcu jutro i pojutrze też pracuję
#grzyby
@moderacja_sie_nie_myje Mówisz masz
@Ragnarokk No no, a ja myślałem, że te wszystkie grzyby to gówno warte są.
@Ragnarokk dzięki za całą serię o grzybach, a przy okazji -ten wykres w Sylwestera xD
@k0201pl Ta, widać zabory, dlatego zresztą wrzuciłem xD Inna rzecz, że uciąłem tam legendę lat - po niej było widać, że spadają wartości i ludzie piją mniej lub rozważniej
A może tak opiszesz jakich grzybów halucynków nie zbierać aby sobie nie zaszkodzić;)
@rzYmskielajno
Nie znam się na tym temacie w ogóle
@rzYmskielajno w Polsce dwa gatunki grzyba powodujące efekty psychoaktywne nadają się do spożycia.
Pierwszym, mogącym być spożywanym na surowo, jest łysiczka lancetowata, zawiera psylocybinę powodującą silne zmiany percepcji.
Drugim, który należy przed spożyciem odpowiednio przyrządzić, jest muchomor czerwony. Powinno się go ususzyć, gdyż w tym procesie dochodzi do rozpadu trującego kwasu iboteinowego w psychoaktywny muscymol i tak przygotowany muchomor może zostać spożyty z minimalnym ryzykiem zatrucia.
Nie wolno traktować mojego wpisu jako instrukcji - nie jestem profesjonalistą w dziedzinie ani grzybów, ani substancji psychoaktywnych, to wyłącznie ciekawostka i nie odpowiadam za skutki spożycia jeśli komuś przyjdzie do głowy żreć łysiczki albo muchomora.
@Ragnarokk mógłbyś coś wspomnieć jakie grzyby nadają się dla dzieci? Ja to od zawsze jestem bombardowany informacjami ( od rodziny) że małe dzieci grzybów jeść nie mogą:/ A prawdę powiedziawszy nie czuje się na tyle kompetentny żeby samemu sprawdzać i rozstrzygać:) W internecie wiadomo że można znaleźć różne opinie:/ Dzieciaki 2 i 4 lvl.
Dzięki:)
@LaMo.zord
Grzyby są ciężkostrawne, więc raczej jest odradzane. Ale w małych ilościach zaszkodzić nie powinno. To nie jest ten case jak miód do 1 rż, który naprawdę może zabić. Co prawda jak czytam teraz te artykuły o tym temacie, to nie widzę żadnej konsekwencji i widzę duże niezrozumienie tematu - bo o co chodzi w tym, jak niektórzy twierdzą, że można dawać hodowane. Czym one się różnią od tych z lasu? Albo teksty, że może to być grzyb trujący - to co, starszym ludziom już ok je dawać?
Jednak to bardziej pytania do pediatry niż do programisty co lubi grzyby
@Ragnarokk o ciężkostrawości to wiem:) Właśnie chodzi mi o to demonizowanie. Chce dać dziecku powiedzmy pizze z dosłownie pół pieczarki, a tu teściowa że nie bo krzywda:) Widzę twoje wpisy więc wywnioskowałem że to pasja:p Ale spoko dzięki za informacje:)
Jako gówniarze jedliśmy chyba wystarczająco zupy pieczarkowej by nie bać się o pół pieczarki :)
@Ragnarokk Ciekawe czy marynowane grzyby maja takie same właściwości
@PanPaweuDrugi lysiczki niejednokrotnie szukałem i nigdy nie znalazłem, w dodatku jest mnóstwo grzybów które są do niej podobne i ciężko bez odpowiedniej wiedzy rozróżnić
@ziel0ny łysiczka jest raczej powszechna, ale potrzebuje specyficznych warunków.
Co do podobieństwa to prawda, łatwo nażreć się psiaków i zamiast duchowego oświecenia dostać całkowicie pragmatycznej i zupełnie niemającej związku z mistycyzmem sraczki. Natomiast na szczęście te grzybki, które są do łysiczki podobne, jednocześnie nie są groźne dla zdrowia (poza wymienioną sraczką), oczywiście u osób względnie zdrowych, bo jak człowiek ma np. chorą wątrobę, to już zupełnie co innego, ale w złym stanie zdrowia w ogóle nie powinno się decydować na takie przygody.
Zaloguj się aby komentować