W tym tygodniu nie było jeszcze raportu z kurnika.
Wczoraj szczepienie, nic się nie dzieje, ot rosną.
Temperatura 19°.
Wentylacja trochę powyżej minimum, dziś był znowu mróz.
Docelowo waga na dziś powinna wynosić 835g, było 900g. Rosną więc ponad normę (raczej standard u mnie), czyli szczęśliwe, zdrowe, najedzone.
Rekordzistki ważą powyżej kilograma. Jak na 10 tygodni to mendy bardzo dobrze wyglądają.
Zdjęcie:
1. Kurka na dłoni
2. Ta sama w środku
3. Kurki już na najwyższej grzędzie (około 1,8m)
4. Kurki na wyższym poziomie podłóg
5. Kurka z dłoni ważyła tyle - 1,02kg
#kurnikszkota #kury #rolnictwo
@conradowl bo one są puszyste
@moll puszyste kulki przyjadą do kurnika numer 1, te z tagu to 5ty (w sumie to druga farma, numer 1 także, więc niech będzie 5 z sześciu na jakich pracuję).
Bonus z przygotowań - ten akurat najnowszy kurnik.
@conradowl ło kurczaczki, na wypasie
@moll dalej uważam, że OP podmienił kurczaczki i teraz wciska nam ściemę! #gdziesakurczaczki #uwolnickurczaczki
@NiebieskiSzpadelNihilizmu pewnie umieści w tym nowym kurniku i powie nam że to inne som
@moll @NiebieskiSzpadelNihilizmu a nie. Do jedynki przyjadą dekalb białe, nawet jako kurczaczki będą białe. Nie da się podmienić
@conradowl przefarbowane na biało! Pewnie kąpiel w chlorze xD
@conradowl pff, daj mi wiadro farby i kompresor to ci cały kurnik kurczaczków opierdole na jaki kolor chcesz xD
@conradowl tłoczno
@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz tak się wydaje, one podchodzą do człowieka. Kurnik na 16k, jest ich 14,1k. Także jeszcze sporo miejsca, a i urosną
@conradowl one tak się lokalnie stoczyły? Do zdjęcia tak specjalnie?
@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz nie tyle do zdjęcia co są ciekawskie i podchodzą bliżej, ogółem jest tam tłoczno, ale na żywo to inaczej wygląda. To wszystko jest w ruchu
taki rodzaj kurnika to jest hodowla jakiego typu? Ściółkowe/wolny wybieg?
@dahomej hodowla ściółkowa, przeznaczone na nioski na wolny wybieg.
Kurczaczki muszą mieć kontrolowaną temperaturę, wentylację i szczepienia. Przez pierwszy tydzień 35° do 30° C. Nie wyhodujesz kurczaczka na wolnym wybiegu, nawet u babci maluchy ze dwa tygodnie przed żarówką w pudle się trzymało
Polecam przejrzeć wpisy na tagu.
@conradowl spoko, pytam się bo pamiętam że pisałeś że po jakimś czasie właśnie wypuszcza się na wybieg i zastanawiałem się jak w praktyce wyglądają te "poziomy" hodowli
@dahomej jajka z "patent flock" wyselekcjonowanych kur na farmie z higieną i dezynfekcją o wyższym poziomie, niż standard.
Następnie te jajka w wylęgarni kilkanaście dni, pisklaki do transportu do "rearing farm" - czyli tych gdzie pracuję.
Z rearing jadą po czterech miesiącach do "laying farm" gdzie znoszą jaja i mają wybiegi. Około półtorej do dwóch lat. Po tym czasie do rzeźni - jako mięso z wolnego wybiegu i rzeczywiste kury, a nie brojlery..
Mycie, dezynfekcja i od nowa cykl...
Zaloguj się aby komentować