@Today nie znam się na chlebie ale ten przepis zawsze mi działa. zakwas zrobisz sama więc bez stresu
@Today zakwas
Ja od ~2lat jade tylko na wlasnym chlebie na zakwasie. Jak przygotujesz zakwas to jest juz z gorki: 100g zakwasu, 180g wody, 320g maki pszennej, łyżeczka soli + ew. dodatki, wymieszac, zagnieść i do foremki, najlepiej silikonowej keksowki. Nastawiasz wieczorem, a rano do piekarnika 40min 220 °C.
@Lubiepatrzec Widzę, że ta kartka z przepisem niejedno już widziała
@maybe No niejedno i w sumie mógłbym to jakoś przepisać ale z drugiej strony lubię takie pochlapane kartki z przepisami, bo one żyją własnym życiem i mają jakąś historię za sobą. Jest jakiś klimacik
Nie odziedziczyłem zeszytu z przepisami więc tworzę sobie swój ¯\_(ツ)_/¯
@Today na necie możesz dostać zakwas prawdziwy
Polecam ten film, fajnie tłumaczy.
Jak jesteś blisko Yorkshire to Ci mogę troche mojego zakwaasu oddać
Ogólne polecam cały kanał:
@Lubiepatrzec boże, jaki człowiek głupi, a ja całe życie myślałam że zakwas to na drożdżach się robi. Ale ze mnie jeleń
@tptak będzie czytane
@Today No i miałaś rację, bo to chodzi o drożdże ale dzikie, które same sobie wyrosną a nie takie gotowe z paczki
Powodzenia i wołaj jak coś uda się zrobić
@Today jak coś to pytaj. Prawie wszystkie przepisy na stronie robiłem w UK, piekę głównie na Shipton Mill, ale Doves Farm i Bacheldre Watermill były też dobre. Shipton jest logistycznie najlepsze, dostaję worki w kartonie i nic nie nie obchodzi. Amazon miał tendencje żeby rozrywać worki, wysyłać przeterminowane lub zostawiać przesyłki w dziwnych miejscach, np w koszu, na deszczu lub u sąsiada, ale bez info u którego...
@Today tak jak lubiepatrzec pisze, zakwas jest na dzikich drożdżach, jest jeszcze zaczyn, który robi się na tym na czym chcesz piec
@Lubiepatrzec Wielkie dzięki!
@Today Jak masz czas i zapal, to sprawdz przepis wyzej od @Lubiepatrzec. Na pierwszy rzut oka wyglada porzadnie. Mi zapal minal po kilku miesiacach, bo zakwas trzeba karmic itp wiec sie przerzucilem na zwykly chleb na drozdzach - super prosty w wykonaniu i rownie dobry.
Korzystam z tego przepisu i na prawdze polecam:
@onlystat zdradzę Ci sekret. Możesz karmić zakwas bardzo rzadko a on i tak nie umrze. Ja nie karmię tugodniami a on cały czas jest aktywny.
@Today polecam maszynę do chleba, sam regularnie używam - mąka żytnia wbija średnio co dwa dni
Zaloguj się aby komentować