
Domowa "lodówka termoizolacyjna DIY" do fermentacji
hejto.plMamy zimę, pogoda nie rozpieszcza. Do tej pory zawsze robiłem piwa górnej fermentacji*
Piwa górnej fermentacji (ale, portery i stouty) – piwa fermentujące w temperaturze 15 – 30°C. Ten typ fermentacji przyczynia się do powstawania wielu aromatycznych składników bukietu, takich jak cytrynowy, truskawkowy, jabłkowy czy mleczny. (źródło https://www.browary-polskie.pl/4a-przewodnik-po-piwnym-swiecie-piwa-gornej-fermentacji/ )
Ponieważ teraz temperatura na moim strychu oscyluje w granicach 4-10° C to pomyślałem, że warto by to wykorzystać i uwarzyć wreszcie jakiś browar dolnej fermentacji* czyli najpopularniejszego w Polsce lagera lub pilsnera
Charakterystyka Dolnej Fermentacji
Drożdże dolnej fermentacji pracują w niższych temperaturach, zazwyczaj około 8-12 stopni Celsjusza. Fermentowanie piwa dolnej fermentacji odbywa się stosunkowo wolno.
Piwa dolnej fermentacji charakteryzują się raczej czystym i płaskim smakiem.
Typowymi przedstawicielami dolnej fermentacji są lagery oraz pilsnery. Nikomu chyba nie trzeba ich specjalnie przedstawiać. Większość z nich smakuje bardzo typowo i powtarzalnie. (źródło https://szyszkachmielu.pl/dolna-fermentacja-gorna-fermentacja/ )
Ponieważ moja temperatura na strychu jest "w okolicach" odpowiedniej temperatury, a ja nie lubię pozostawiać nic przypadkowi to wymyśliłem iż zrobię "lodówkę"
Udało się otrzymać za darmo z budowy opakowanie styropianu Knaufa (6 arkuszy) więc z niego skorzystałem



Na początku korzystałem z kleju do szyb samochodowych Boll (świetnie wszystko klei i uszczelnia) ale jest baaaaaardzo gęsty i rozwalił mi jedyny badziewny wyciskacz:

Dlatego zmieniłem szybko koncepcję i zastosowałem pianoklej:

oczywiście (a jakżeby inaczej) okazało się że "lodówka" nie zmieści się przez drzwi na strych xD więc musiałem jeden bok usunąć i na strychu już dokleić ten bok pianoklejem.
Wczoraj zacząłem testy i wygląda to obiecująco:

Kupiłem też na tę okazję kabel do ogrzewania terrariów (jakieś 40,89 zł na Allegro) temperatura do której się nagrzewa 38-44 °C i wygląda to na razie tak:

Muszę jeszcze pokombinować z oplotem tego kabla grzejnego wokół wiadra bo na razie to wszystko niechlujnie jest i nie przylega do samego wiadra.
Tak więc nie jest to najpiękniejsze (nikt z tego nie będzie strzelał) ale uzyskałem nawet za wysoką temperaturę ale to najważniejsze, że sam pomysł działa i przyda się też do win zimowych
W ciągu 1-2 miesięcy wrzucę relację z warzenia browaru dolnej fermentacji


Podsumowanie:

oczywiście koszt podniosło mi po kupnie Kleju Bolla zakup pianokleju i pistoletu. Styropian z paczki wystarczy na 2 takie izolowane lodówki