Domowa "lodówka termoizolacyjna DIY" do fermentacji
hejto.plSiemano po dłuższej przerwie! (jak nie zrobią wreszcie apki to nie będę tu częstym gościem
Mamy zimę, pogoda nie rozpieszcza. Do tej pory zawsze robiłem piwa górnej fermentacji*
Piwa górnej fermentacji (ale, portery i stouty) – piwa fermentujące w temperaturze 15 – 30°C. Ten typ fermentacji przyczynia się do powstawania wielu aromatycznych składników bukietu, takich jak cytrynowy, truskawkowy, jabłkowy czy mleczny. (źródło https://www.browary-polskie.pl/4a-przewodnik-po-piwnym-swiecie-piwa-gornej-fermentacji/ )
Ponieważ teraz temperatura na moim strychu oscyluje w granicach 4-10° C to pomyślałem, że warto by to wykorzystać i uwarzyć wreszcie jakiś browar dolnej fermentacji* czyli najpopularniejszego w Polsce lagera lub pilsnera
Charakterystyka Dolnej Fermentacji
Drożdże dolnej fermentacji pracują w niższych temperaturach, zazwyczaj około 8-12 stopni Celsjusza. Fermentowanie piwa dolnej fermentacji odbywa się stosunkowo wolno.
Piwa dolnej fermentacji charakteryzują się raczej czystym i płaskim smakiem.
Typowymi przedstawicielami dolnej fermentacji są lagery oraz pilsnery. Nikomu chyba nie trzeba ich specjalnie przedstawiać. Większość z nich smakuje bardzo typowo i powtarzalnie. (źródło https://szyszkachmielu.pl/dolna-fermentacja-gorna-fermentacja/ )
Ponieważ moja temperatura na strychu jest "w okolicach" odpowiedniej temperatury, a ja nie lubię pozostawiać nic przypadkowi to wymyśliłem iż zrobię "lodówkę"
Udało się otrzymać za darmo z budowy opakowanie styropianu Knaufa (6 arkuszy) więc z niego skorzystałem
Na początku korzystałem z kleju do szyb samochodowych Boll (świetnie wszystko klei i uszczelnia) ale jest baaaaaardzo gęsty i rozwalił mi jedyny badziewny wyciskacz:
Dlatego zmieniłem szybko koncepcję i zastosowałem pianoklej:
oczywiście (a jakżeby inaczej) okazało się że "lodówka" nie zmieści się przez drzwi na strych xD więc musiałem jeden bok usunąć i na strychu już dokleić ten bok pianoklejem.
Wczoraj zacząłem testy i wygląda to obiecująco:
Kupiłem też na tę okazję kabel do ogrzewania terrariów (jakieś 40,89 zł na Allegro) temperatura do której się nagrzewa 38-44 °C i wygląda to na razie tak:
Muszę jeszcze pokombinować z oplotem tego kabla grzejnego wokół wiadra bo na razie to wszystko niechlujnie jest i nie przylega do samego wiadra.
Tak więc nie jest to najpiękniejsze (nikt z tego nie będzie strzelał) ale uzyskałem nawet za wysoką temperaturę ale to najważniejsze, że sam pomysł działa i przyda się też do win zimowych
W ciągu 1-2 miesięcy wrzucę relację z warzenia browaru dolnej fermentacji
Podsumowanie:
oczywiście koszt podniosło mi po kupnie Kleju Bolla zakup pianokleju i pistoletu. Styropian z paczki wystarczy na 2 takie izolowane lodówki
Mamy zimę, pogoda nie rozpieszcza. Do tej pory zawsze robiłem piwa górnej fermentacji*
Piwa górnej fermentacji (ale, portery i stouty) – piwa fermentujące w temperaturze 15 – 30°C. Ten typ fermentacji przyczynia się do powstawania wielu aromatycznych składników bukietu, takich jak cytrynowy, truskawkowy, jabłkowy czy mleczny. (źródło https://www.browary-polskie.pl/4a-przewodnik-po-piwnym-swiecie-piwa-gornej-fermentacji/ )
Ponieważ teraz temperatura na moim strychu oscyluje w granicach 4-10° C to pomyślałem, że warto by to wykorzystać i uwarzyć wreszcie jakiś browar dolnej fermentacji* czyli najpopularniejszego w Polsce lagera lub pilsnera
Charakterystyka Dolnej Fermentacji
Drożdże dolnej fermentacji pracują w niższych temperaturach, zazwyczaj około 8-12 stopni Celsjusza. Fermentowanie piwa dolnej fermentacji odbywa się stosunkowo wolno.
Piwa dolnej fermentacji charakteryzują się raczej czystym i płaskim smakiem.
Typowymi przedstawicielami dolnej fermentacji są lagery oraz pilsnery. Nikomu chyba nie trzeba ich specjalnie przedstawiać. Większość z nich smakuje bardzo typowo i powtarzalnie. (źródło https://szyszkachmielu.pl/dolna-fermentacja-gorna-fermentacja/ )
Ponieważ moja temperatura na strychu jest "w okolicach" odpowiedniej temperatury, a ja nie lubię pozostawiać nic przypadkowi to wymyśliłem iż zrobię "lodówkę"
Udało się otrzymać za darmo z budowy opakowanie styropianu Knaufa (6 arkuszy) więc z niego skorzystałem
Na początku korzystałem z kleju do szyb samochodowych Boll (świetnie wszystko klei i uszczelnia) ale jest baaaaaardzo gęsty i rozwalił mi jedyny badziewny wyciskacz:
Dlatego zmieniłem szybko koncepcję i zastosowałem pianoklej:
oczywiście (a jakżeby inaczej) okazało się że "lodówka" nie zmieści się przez drzwi na strych xD więc musiałem jeden bok usunąć i na strychu już dokleić ten bok pianoklejem.
Wczoraj zacząłem testy i wygląda to obiecująco:
Kupiłem też na tę okazję kabel do ogrzewania terrariów (jakieś 40,89 zł na Allegro) temperatura do której się nagrzewa 38-44 °C i wygląda to na razie tak:
Muszę jeszcze pokombinować z oplotem tego kabla grzejnego wokół wiadra bo na razie to wszystko niechlujnie jest i nie przylega do samego wiadra.
Tak więc nie jest to najpiękniejsze (nikt z tego nie będzie strzelał) ale uzyskałem nawet za wysoką temperaturę ale to najważniejsze, że sam pomysł działa i przyda się też do win zimowych
W ciągu 1-2 miesięcy wrzucę relację z warzenia browaru dolnej fermentacji
Podsumowanie:
oczywiście koszt podniosło mi po kupnie Kleju Bolla zakup pianokleju i pistoletu. Styropian z paczki wystarczy na 2 takie izolowane lodówki