Dobra, choć trochę już zmęczony jestem grzybami, o tym muszę napisać bo sezon się zaczął i możecie inaczej zlekceważyć te przepiękne skurwysyny.

Dziś będzie o grzybie, którego zdjęcie kiedyś wrzucałem, ale że było to podczas wycieczki to nie napisałem ani słowa. Żółciak Siarkowy jest smacznym grzybem jadalnym którego nie da się z niczym pomylić. Jest zazwyczaj wielki, intensywnie żółty (z wiekiem blednie) i bardzo mięsisty. Rośnie na drzewach, głównie liściastych, szczególnie lubi wierzbę, ale też brzozę i drzewa owocowe i dość mocno te drzewa osłabia i w rezultacie drzewo ginie w przeciągu paru lat. Jadalne są głównie młode owocniki, stare będą już bardzo twarde. Jadalne też tylko po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Jeść można dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać. W Ameryce znany jest pod piękna nazwą Chicken Of The Wood - bo smakiem ponoć przypomina właśnie kurczaka.
Wyrasta od wiosny do lata, ale osobniki zostają na drzewach dłużej. Do samego końca, ich lub drzewa.

#grzyby
ec65597c-2984-4acd-bd8c-7a95b4c546c3
eb8a980e-1db1-473f-961a-929557262972
220e5c07-75a4-43b0-b9a4-df746ce51690
99e4f714-cd02-40cc-96cf-2296bbfd3fb9
OlFunkyBastard

@Ragnarokk przy starszych osobnikach można skrócić tylko brzegi grzyba, które są nadal miękkie. Szkoda że nigdzie koło mnie ich nie ma bo dawno nie jadłem.

Ragnarokk

@OlFunkyBastard 

Ja nie jadłem, choć widziałem na żywo (świadomie) 3 razy. Dwa razy będąc na wycieczce rowerowej, więc nie zbierałem, trzeci zaś rósł w centrum Mokotowa to raczej niespecjalnie bym chciał

moderacja_sie_nie_myje

@Ragnarokk Powinieneś encyklopedię grzybów polskich napisać, serio. Niby jakaś jest ale słaba.

Fausto

„dość mocno te drzewa osłabia i w rezultacie drzewo ginie w przeciągu paru lat” czyli ździelić patykiem, gdy go spotkam?

Ragnarokk

@Fausto Jak widzisz go na własne oczy to jest już za późno. Lepiej zjeść lub zostawić innym by zjedli :)

voy.Wu

@Fausto to tak jakbyś strącił jabłko z drzewa i liczył że cała jabłoń obumrze. najlepsze co można zrobić jak zauważysz w lesie żółciaka albo siedzunia sosnowego, to wysłać mi na priv pinezkę

mhu

Jeszcze ze 2kg w zamrażalniku...w tym roku nie zbieram :P

voy.Wu

@Ragnarokk 17 czerwca zeszłoroczny świeżutki. ten na pięknej starej dzikiej "cześni", co niestety jak napisałeś oznacza dla niej wyrok. smakuje jak kurczak. rosły też na starej śliwie u mnie za domem ale narazie cisza w temacie. w tym roku wszystko rekordowo 6 tygodni wcześniej, więc pojutrze sprawdzę miejscówki.

d673056a-b883-4f21-8ff4-b43ad8f4faa7
4e488765-5a68-4137-982d-1bbec6b57d00
8547f620-db83-4f66-b73a-5c675dee1486

Zaloguj się aby komentować