Ostatnio kupiłem kilogram takiego miksa brazylijskiej arabiki z uwaga: Empiku. Długo szukałem w Polsce aromatycznego ziarna średnio palonego, bez wystrzelonych w kosmos kwasowości. No, a że u mnie schodzi w tonach, a rynek skręcił tam, gdzie skręcił, że ziarno pierwszej klasy to dobre 120ziko, to szukałem tańszej alternatywy i oto ona. Wild Drop.
Z minusów - otworzyłem trzeci kilogram i każda jest nieco inna - myślę, że wynika to z tego, że jest wytwarzana przez stosunkowo małą palarnię i proces palenia lub samo ziarno nieco różni się w zależności od dostawy. Niemniej, wciąż jest to dobry wybór na śniadanióweczkę. Dziś zapłaciłem 55zł więc cena bardzo dobra.
Pewnie znudzi mi się i niedługo kupię coś nowego, ale i tak ciekawy twór.
@Afterlife jak ja się cieszę, że mam chłopski ryj przepalony spirytusem. Pije sobie mieloną astrę za 10zl i mi smakuje :D czibo famili też nie pogardzę xD
@cebulaZrosolu Każdy ma jakiś swój obszar w którym lubi odrobinę jakości. Tobie na przykład nie wystarczył Fanatyk, a mi wystarcza Osobistość, co jest odpowiednikiem mielonej astry za 10zł ofc xD
@Afterlife ja w ogóle jestem upośledzony jeżeli chodzi o smak o węch xD
Albo mi coś smakuje albo nie, nie jestem w stanie doszukać się jakiejś głębi nie wiem np w winie xD
Wszyscy arabica i arabica. To ja o 180' w inną stronę:
https://www.cremashop.eu/en/products/trung-nguyen/creative-1
100% wietnamska ROBUSTA. Można ją dostać na allegro, ale trochę droższa tam jest.
Smakuje zuuupełnie inaczej. Pierwszy raz dostałem coś, co naprawdę smakuje inaczej. Zupełnie pozbawione kwaskowych nut, typowych dla arabici. Tylko nuty gorzkości. Fantastyczny aromat gorzkiej, ciemnej czekolady i w smaku też da się to wyczuć.
Dodam jeszcze, że ja lubię kawy o mocnym wyraźnym smaku, więc dla mnie, najwięcej z tej kawy wyciąga kawiarka w typie bialetti. Połączenie obu daje niesamowity (dla mnie) efekt.
@Fly_agaric O, spróbuję. Zobacze, czy jest ziarno dostępne i raczej wrzuce do ciśnieniowego
@Fly_agaric dobrze widzę, że tylko mieloną sprzedają? ja se lubie samemu zmielić
@Afterlife Ha, to jest jeszcze jedna rzecz o której muszę wspomnieć: ciśnieniowe to tylko z ziarnem!
Wietnamskie kawy już zmielone zwykle nie nadają się do ciśnieniowców!!! Zapchasz sobie kolbę!
Oni zwykle dodają trochę masła do kawy, a nawet jak nie dodają, to albo jest za drobna, albo za miałka. Nawet jeśli w aukcji będzie zaznaczone, że nadaje się do ekspresu, to uwierz, że nie. Testowałem nawet z kolbą do cremy (tą nieciśnieniową). Ledwo leciała z tej kolby, a smak i tak był duużo słabszy niż z bialetti (ale wciąż wolę taki niż arabicę).
Wietnamskie kawy, to tylko zaparzarki i ekspresy typu "kapka grawitacyjna", albo bialetti. Szczególnie polecam to drugie, ale zaznaczam, że smak wychodzi bardzo intensywny.
@Fly_agaric Niech się wszyscy przyzwyczajają do robusty, bo przez zmiany klimatyczne coraz trudniej uprawiać arabicę i za kilka lat jej cena wyjebnie w kosmos. Robusta z tego co kojarze jest bardziej tolerancyjna jeśli chodzi o warunki uprawy.
@roadie
dobrze widzę, że tylko mieloną sprzedają? ja se lubie samemu zmielić
Akurat ten wypust tak, ale Wietnam to drugi największy producent kawy na świecie, więc wpisuj w allegro '100% wietnamska robusta' i szukaj aż będzie ziarnista. Nie zdziw się jak będzie ten sam producent.
@Fly_agaric jak przyrządzasz wietnamca? pod przelew da radę czy trzeba mieć spacjalny drip?
@krzysiek34011 Przecież napisałem jak...
Lubię po śniadaniu napić się dobrej kawki. Niestety moja się strasznie popsuła 😞 mowa o Marizzi Marrone. Z tego co mi wiadomo to przenieśli palarnie. Próbuję się przestawić na Brazil z Blue Orca. Dobra, ale nie było efektu wow.
@Afterlife Zostawiam taktyczny komentarz bo widzę że kolega ma podobne preferencje do moich, a zapasu w szafce mam tyle że kiedy przyjdzie do uzupełnienia to mogę zapomnieć co to była za kawa o której wspominałeś
Zaloguj się aby komentować