#jedzenie #grubas
@JaktologinniepoprawnyWTF Niezależnie od diety i liczenia kalorii, trzeba sobie powiedzieć, że cukry proste to zło. Nawet opychając się, lepiej przyjąć 1000kcal z jakiegoś boczku czy steku, a nie z cukru. Tym bardziej takie produkty są bez sensu, że obecnie dostępne słodziki pozwalają wyeliminować cukier praktycznie we 100%. Ostatnio robiłem ciasto piernikowe z erytrytolem, wyszło lepiej niż 99% gotowych (słodzonych cukrem) jakie da się kupić.
@LondoMollari zapomniałeś o ważnej kwestii regulującej spożycie - jak się zeżre za dużo słodziku, to się dostaje naturalną i nieuniknioną karę w postaci sraczki
@emdet Zależy jakiego, i zależy ile. Jeśli wypijesz trzy litry coli zero dziennie + zjesz kilo ciasta z erytrytolem, a do tego 10 herbat słodzonych stewią to być może (choć nie próbowałem), ale cały czas moim zdaniem to będzie mniej szkodliwe, niż przyjęcie 10k kcal przy zjedzeniu analogicznej ilości podobnych produktów słodzonych cukrem.
Generalnie nie słodzę dużo, zastąpiłem jakieś 2 lata temu 99% cukru słodzikiem, i nie obserwuję żadnych negatywnych efektów.
@LondoMollari no takie heheszki trochę
@emdet Nie wiem z czym jadłeś. Niektóre słodziki się kompletnie nie nadają do obróbki termicznej. Erytrytol jest stabilny w większych temperaturach, dlatego używa się go w wypiekach.
Druga sprawa - generalnie słodziki to tak diametralnie różne substancje, że uogólnianie ich zachowań po prostu nie ma sensu.
@JaktologinniepoprawnyWTF Tobie
@Suodka_Monia Przecież możesz być na górze.
Zaloguj się aby komentować