@Dudleus możesz sobie nieco suplementować żelazo w okresach tuż przed oddaniem krwi (np tydzień przed), żeby podbić poziom hemoglobiny - ja często musiałem robić przerwy gdzieś co roku, bo schodziłem poniżej limitu, ale odkąd suplementuję to już nie mam problemu. Przy czym dobrze jest do tego podejść rozważnie, żeby było ono przyswajane, a nie w większości wydalane - u mnie Szelazo+SR zdało rezultat. A długoterminowo jednak warto zadbać o lepszą dietę
@bojowonastawionaowca to nie lepiej jajka i wołowinę jeść? XD
@moll jeśli ktoś chce zrobić coś długoterminowego dla poprawy poziomu hemoglobiny, to zdecydowanie, ale mi mimo to czasem zdarzało się lądować poniżej progu i finalnie takie dostałem zalecenie od lekarza podczas badania przed oddawaniem krwi
@bojowonastawionaowca ja jestem tego zwolenniczką. Nigdy nie wiesz kiedy możesz być blisko wykrwawienia się
@moll generalnie suplementy powinny być ostatnim rozwiązaniem niedoborów w organizmie
@moll jajka jem, pielęgniarka też mówiła by po prostu więcej wołowiny, czy wątróbki zjeść.
Może kupię też zelazo zobaczę
@bojowonastawionaowca dokładnie
@Dudleus po prostu żelazo słabo się przyswaja nawet naturalnie pozyskane, a suplementy też słano się przyswajają, więc lepiej załatwić to dietą
Orzechy też zacznij jeść
@bojowonastawionaowca
suplementy powinny być ostatnim rozwiązaniem niedoborów w organizmie
Z tego powodu magnez biorę
@bojowonastawionaowca potwierdzam co napisała owca, a bycze jaja jak najbardziej @moll
@bojowonastawionaowca ogółem to jem co jest i tyle, może kiedyś ogarnę dietę, jak poukładam inne sprawy
@Dudleus jak jesteś zasłużonym dawcą to lekarz może wystawić Ci refundowaną receptę na suple z żelazem itp, ja przy zbyt niskim poziomie żelaza po oddawaniu dostałem fiolki z żelazem za 120zl za darmo xd
@pszemek do tego jeszcze mi daleko, nawet 10 razy jeszcze nie oddałem
@moll Z witaminą c się chyba dobrze żelazo wchłania czyli można pokropić sobie warzywa np. cytryną do tej wołowiny lub wrzucić paprykę albo kiszonki.
@Enzo chyba tak. Za to darować sobie ogórka, bo on dla odmiany ma enzym co trawi wit. C
Zaloguj się aby komentować