#jedzenie #gotujzhejto
@GtotheG
Sałatka z ogórka:
-pokroić ogórek
@mrmydlo hehehe bardzo zabawne hehehhe
@GtotheG
Jeszcze z pomidora:
-pokroić pomidor w kostke
@GtotheG mix sałat, pomidorki, ogórek, papryka, kabanosy
Jak chcesz urozmaicić to możesz zetrzeć trochę sera żółtego, dodać mozzarellę, kukurydzę konserwową, zmienić kabanosy na wędzonego kurczaka albo tuńczyka, dodać cebuli albo jakiś szczypiorek
Sosy to jak lubisz - oliwa plus przyprawy, oliwa,cytryna,przyprawy, miód-musztarda, sos jogurtowy z koperkiem czy tam pietruszką albo czosnkiem
@moll kabanosow nie jem. Nie jem zadnych wysokoprzetworzonych mies
@GtotheG to sobie wrzuć co tam możesz. Podałam tylko przykłady. Ten rodzaj sałatki to trochę śmietnik - wrzucasz co masz lub co możesz/lubisz
@GtotheG sałatki, które leżą w pudełku w lodówce kilka dni?
@lactozzi tak planuje poczynic. Nie wiem wlasnie czy np. Z ogorkiem czy pomidorem nie przemokna za bardzo.
@GtotheG bardziej coś w stylu jarzynowej czy ziemniaczanej zalanej majonezem. Sałatka z sałatą i dressingiem tylko na świeżo.
@GtotheG nie wiem czy taka sałatka leżąca tydzień w boxie będzie dobra :(
@Daewoo_Esperal tydzien to moze nie, chcialam zrobic na 3-4 dni.
@GtotheG Ryż + tuńczyk w oleju + kukurydza + pieprz. Ale żadnej sałatki domowego wyrobu nie odważyłbym się trzymać przez tydzień w lodówce.
Masz sprzęt do pakowania próżniowego? Chcesz to pasteryzować? Octem zalać? Kisić? Pakować w atmosferze ochronnej?
@paramyksowiroza nie no nie tydzien, tak 3-4 dni. Octem bede zalewac, ale po wyjeciu bo mi calkiem przemoknie tyle dni.
@GtotheG Wszystko Ci przemoknie przez kilka dni.
Polecam raczej upieczenie jakiegoś mięska i trzymanie go osobno.
Grzanki też możesz zrobić i te 3-4 dni potrzymać osobno.
Polecam raczej inną drogę - posiekanie sałaty i wstrząśnięcie w małym pojemniczku oliwy, musztardy, octu i czosnku to jakieś 30 sekund.
Możesz robić to codziennie, a będziesz miała świetny vinaigrette z sałatą do której możesz dodawać różne dodatki: pieczone mięso, ser feta, twaróg, pomidory, rozmaitego rodzaju warzywa i zieleninę..
Do tego dwa-trzy użycia tarki na serze, posypanie grzankami i masz świetną sałatkę.
Sos do sałatki Cezar, chimichurri albo toum też Ci wytrzyma w lodówce parę dni, ale nie ma sensu mieszać tego kilka dni przed konsumpcją.
@GtotheG sałatka z brokuła, kurczaka I prażonego słonecznika
Składniki:
1 duża brokuła
150g sera feta
0,40kg piersi z kurczaka
200 g słonecznika
1 przyprawa do kurczaka złocista
Sos czosnkowy:
390g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Ewentualnie wędzony też będzie aż aż
2. Ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
4. Sos czosnkowy.
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
5. Sałatkę układać w salaterce warstwowo:
połowę kurczaka, 2 łyżki sosu czosnkowego, słonecznik, połowę brokuła, 2 łyżki sosu czosnkowego, słonecznik, ser feta, 2 łyżki sosu czosnkowego, słonecznik, resztę kurczaka, 2 łyżki sosu czosnkowego, słonecznik, resztę brokuła, resztę sosu czosnkowego i słonecznik.
Ewentualnie wymieszać i też będzie aż aż
@spawaczatomowy o dziekuje! To brzmi dobrze
@GtotheG jadłem kiedyś taką sałatkę ale nie mogę znaleźć przepisu składała się z szpinaku, mandarynek z puszki, sera pleśniowego oraz owoców kaki i ziaren słonecznika chyba. Coś podobne do tego https://lookingformotif.blogspot.com/2014/12/saatka-szpinak-kaki-camembert.html tylko trzeba zmienić gruszkę na mandarynki camambert na ser pleśniowy i wyjebać ogórek. Moja ulubiona sałatka w sumie. Taka trochę bardziej na słodko jesienią/zimą często ją jem (listopad-grudzień) bo wtedy jest sezon na te owoce kaki.
@Legitymacja-Szkolna unikam owocow, ale dziekuje za propozycje, brzmi ciekawie.
@GtotheG wystarczy ze kupisz jedno pudelko i codziennie wieczorem zrobisz sobie swieza salatke. Zajmie ci to 5minut dziennie.
Najlepiej troche sie pobaw smakami.
Ogorek, papryka, pomidor, troche oliwy o roznych smakach, cytryna. Mozesz tez zrobic wlasny humus do tego. Gotowane jajko, kuskus, kasza gryczana.
Mozliwosci jest wiele, nie ma sie co bac mieszac smaki
@Mielonkazdzika chce porobic na 3-4 dni. Tylko cos co by nie przemoklo/trzymalo sie tyle czasu.
@GtotheG z warzywami wlasnie jest taki problem ze jak sie je polaczy to lubia buszczac soki.
Moze uda ci sie to rozwiazac robiac salatki etapowo, najpierw suche skladniki, a mokre dodawac dopiero dzien wczesniej.
Daj znac jak cos wymyslisz, moze ukradne troche pomyslow.
@Mielonkazdzika pojemniki próżniowe i możesz przechowywać pokrojonego w plasterki ogórka lub paprykę. Puszczają mało soku i jak leżą tylko w swoim towarzystwie to do 5 dni spokojnie można podbierać z pojemniczka gotowe
Komentarz usunięty
Sałatki to nie jest ogólnie nic szczególnie zdrowego. Warzywa, szczególnie liście nie mają za wiele wartości. Upiecz sobie mięsa na kilka dni, zrób gulasz na podrobach, pastę jajeczną, rybną to będziesz mieć zdrowe, wartościowe jedzenie. Do tego świeże warzywa ale jako dodatek i masz szamkę.
@Lubiepatrzec salatki to tylko dodatek to jedzenia
Zaloguj się aby komentować