Dziś rozpocząłem nowy projekt, winko ryżowo ziołowe. Godzinka pracy, 3 godzinki czekania i już pracuje. Wstawiam kilka fotek ze startu. https://streamable.com/un3kzw
#winoroby #wino #chwalesie #anonimowehejtowyznania
Tymczasem Wasze zdrowie
#winoroby #wino
Witam kolegę 😆 u mnie pierwsza partia już w szkle
@sone hibiskus to chyba najszybciej klarujace się wino, idealne na codzienne wino stołowe, z dodatkiem soków owocowych do fermentacji to jest kozak. Gdzieś na wino.org.pl wrzucałem swój sprawdzony przepis.
Nigdy nie rozumiałem idei wina ryżowego - bez odpowiednich zabiegów mnóstwo potencjalnie fermentowanych związków nie jest wykorzystywana i zdaje się ryzyko infekcji przez to większe.
No ja hibiskus robiłem bez soku dodatkowego, sam napar. Co do ryżowego to jestem ciekawy tego winka, w Internecie się ludzie zachwycają ryżowym wermutem dlatego robię z zaciekawieniem, mam nadzieję że mało oczywisty surowiec zaskoczy pozytywnie.
@sone tak, wermut na ryżu to chyba standard. Co do ryżowego to spróbowałem raz, później spróbowałem drugi raz żeby wykluczyć ew. błędy przy pierwszym i już nigdy więcej.
Ciekawe, do zapamiętania i może kiedyś spróbuję.
@sone bardzo fajnie, ale wino ryżowe robi się z ryżu, a tu 1kg ryżu i 5 kg cukru.
@sone dzięki za przepis, od siebie dorzucę dwie zajawki na wina ryżowo-ziołowe. Na samych ziołach prowansalskich wyszło bardzo zbliżone do Martini Bianco. Z kolei na piołunie było niepijalne, gorycz dalej wyczuwalna po rozcieńczeniu 1:3. Skończyło jako blend do winogronowych i śliwkowych.
@sone moja mama robiła kiedyś nalewki i niektóre wychodziły bardzo bardzo dobre zwłaszcza z cytryńca i z pigwy.
muszę kiedyś wygrzebać notatki.
fajna zabawa tylko trochę droga, bo trzeba zalewać spirytusem, a potem jak się przerobi rozcieńczać wódką.
Dobra rzecz na prezent na święta albo na urodziny, nie są to trunki do imprezowania, zbyt drogie i zbyt porządne.
Nalewki drogi temat, wina tani temat
Zaloguj się aby komentować