Nastepny powod zeby miec go w kuchni, to makarony. Tak pysznych i tak latwych nie da sie inaczej zrobic jak w szybkowarze.
Tutaj wersja grzybowa:
Do garnka dajemy biale wino, suszone grzyby (nie trzeba wczesniej ich moczyc), cebule, czosnek, pieprz, (sol jesli ktos chce), wsypujemy suchy makaron, zalewamy bulionem* tylko tyle zeby delikatnie zakryc makaron.
Nastawiamy garnek na 3 minuty mniej niz rekomendowany czas gotowania na paczce makaronu (ja nastawilem na 7minut). Po tym czasie odrazu otworzyc garnek, dodac troche smietany i sera (ile kto lubi)
Wymieszac i gotowe.
*Bulion moze byc z kostki rosolowej.
#nietylkomielonka #gotujzhejto #jedzenie
Ogólnie gotowanie makaronu w małej ilości wody to jest zajebisty pomysł - Ethan Chlebowski na swoim kanale opisywał zalety i mnie przekonał.
@wonsz Dokladnie, a gotowanie makaronu nie w wodzie a odrazu w sosie to inny level smaku.
Ja robię to samo bez instant pota, na zwyklej patelni z pokrywką. Zajmuje trochę wiecej czasu ale chociaż nie muszę się martwić ze mi eksploduje
@LordNargogh ja podobnie, tylko w garnku lub woku.
@LordNargogh @conradowl tez szanuje, ale dodam ze szybciej ci ta pokrywka eksploduje. To nie jest radziecki szybkowar z czasow PRL.
Plus ma wiecej przydatnych funkcj. Jak go kupilem myslalem ze to zbedny gadzet, ktorym sie pobawie i sprzedam. A uzywam go prawie codziennie od 2.5 roku.
Polecam
EDIT:
O najwazniejszym bym zapomnial, czesto dania sa smaczniejsze. Nie chcialo mi sie w to wierzyc, ale okazuje sie ze dzieje sie tak miedzy innymi przez to ze w daniach zostaje wiecej smaku. Przy tradycyjnym gotowaniu wydziela sie wiecej aromatu. Znaczy smak spierdziela z dania.
To tak jak w kiepskiej kawiarni mocniej pachcie kawa jak sie do niej wchodzi. W tych lepszych aromat zostaje w kawie (wiadomo nie caly)
@Mielonkazdzika - ważne tylko by makaronu nie rozgotować
Ja tak też robię ryż - najczęściej indyjską potrawę co się nazywa Biryani - pychotka!
Zaloguj się aby komentować