Czy stek wolowy, który od zeszlej nocy (wyjąłem go z zamrażalnika z zamiarem rozmrożenia w lodówce i zapomniałem go tam włożyć- umyslowy pustostan) do teraz leżał na kuchennym blacie, nadaje się waszym zdaniem do jedzenia, czy raczej powieniem go wyrzucić lub nakarmić nim lisy?
#jedzenie #kulinaria #stopytando
c868f1fc-f179-410e-b933-4498e5086cca
LondoMollari

@Marshalist Od wczorajszej nocy, czyli rozmrażał się jakieś 12-14h? Jak dla mnie ok, tyko bym nie robił go poniżej medium-rare.

groovy

@Marshalist sam zjedz, liskom jeszcze zaszkodzi

Marshalist

Mam dobre wieści- DZIECKO BĘDZIE ŻYŁO!

9c6589aa-14cc-468d-8181-023095fab9a9
SiostraNieZdradziDziewczynaTak

nic ci nie będzie, minęło jakieś 6-8 godzin zanim to mięso się rozmroziło i ze dwie zanim osiągnęło temperaturę pokojową. Wpisz sobie na youtube: eating rotten high meat

https://www.youtube.com/watch?v=41xe3EnHEpc

https://www.youtube.com/watch?v=4T5kLWrpFq4

https://www.youtube.com/watch?v=YDXFN5FI9AM

ewa-szy

@Marshalist na luziku możesz zajadać. Nadal jest za zimy, żeby doszło do rozwoju flory bakteryjnej a muchy jeszcze nie żerują, zresztą zawinięty.

konto_na_wykop_pl

@Marshalist odgryź kawałek, daj lisowi i zobacz czy przeżyje

Marshalist

@SiostraNieZdradziDziewczy ok, jeśli mam być szczery to nie martwiłem się o zatrucie sie nim (post wrzuciłem dla hecy:)

ALE juz zupelnie powaznie-czy tego rodzaju "rozmrożenie" może mieć negatywny wpływ na pozniejszy smak

czy konsystencje...?

ewa-szy

@Marshalist lepsze jest ponoć rozmrażanie wolniejsze.


Ale moim skromnym zmianę smaku wywołuje przede wszystkim zamrażanie mięsa. Jakieś zniszczenia struktury komórek nie pozostają bez wpływu na smak i teksturę jedzenia.

Marshalist

Nie oszukujmy się, 240 gramowy stek nie daje zbyt dużego pola do działania.

7522317a-5163-4b81-96b4-3cbff1821acb

Zaloguj się aby komentować