Czy ktoś z Szanownego Grona korzysta z suchego zakwasu? Jeśli tak to jakie ma/miał doświadczenia?
Kiedyś dwa razy zrobiłem zakwas i dwa razy mi padł w lodówce(przez moje niedopatrzenie), co skutecznie zniechęciło mnie na rok do nauki wypiekania chleba. Niedawno zrobiłem nowy zakwas, z którego część pobrałem na wypiek a drugą część zmieszałem z mąką żytnią i wysuszyłem. Chleby rosną tak samo jak w przypadku zakwasu lodówkowego, takie jest moje spostrzeżenie. Co do samych bochnów to daleko mi jeszcze do tych Państwa ze zdjęć, lecz w tej materii pragnę się rozwijać, pogłębiać wiedzę.
Kiedyś dwa razy zrobiłem zakwas i dwa razy mi padł w lodówce(przez moje niedopatrzenie), co skutecznie zniechęciło mnie na rok do nauki wypiekania chleba. Niedawno zrobiłem nowy zakwas, z którego część pobrałem na wypiek a drugą część zmieszałem z mąką żytnią i wysuszyłem. Chleby rosną tak samo jak w przypadku zakwasu lodówkowego, takie jest moje spostrzeżenie. Co do samych bochnów to daleko mi jeszcze do tych Państwa ze zdjęć, lecz w tej materii pragnę się rozwijać, pogłębiać wiedzę.
Zaloguj się aby komentować