Czy grzyby należy klepać? Przyznam, że do godziny temu tematu nie znałem. Szybkie wyszukanie na necie pilnując by potem w biurze nie pytali czemu wyszukiwałem "klepanie grzyba" i dalej nic nie wiem. Znaczy znalazłem sporo artykułów na temat tego, że tak, ale wszystkie z jakichś portali "pudelkowatych", ani jednego z źródła choć zbliżonego naukowemu. Ale argumenty były takie

  • rozsiewamy zarodniki
  • strzepujemy brud i owady

Czy to kupuję? Średnio, ale nie wykluczam że jakieś znaczenie ma. Ale w przypadku wielu gatunków jak pojawiają się zarodniki to już trochę późno na zbieranie. A brud i robaki i tak trzeba po wszystkim ogarnąć. Ale jestem otwarty na wiedzę i jak ktoś z Was wie coś więcej niech mnie uświadomi. No i klepanie to nic nie kosztuje, więc czasem jak można poklepać jędrnego, sterczącego grzyba... Ok, nie będę kończył bo mnie z biura wyrzucą

A by nie było, że bez grzyba. Dziś troszkę fotek Borowika Usiatkowanego. Tu przyznam, że miewam problemy z odróżnieniego go od Szlachetnego, bo siatka bywa jak dla mnie nie aż tak widoczna i czasem nawet jak mam dwa koło siebie, to nie jestem pewny który jest który. Na szczęście różnica jest tylko teoretyczna, bo zastosowanie i walory mają identyczne. Borowik Usiatkowany też jest bardziej niż Szlachetny podobny Goryczaka Żółciowego, który też ma siateczkę (tylko nawet ciemniejszą).

#grzyby #klepanie
bb4c5ba9-8a83-44ec-a8aa-3c3ca77237f5
ebabac19-4920-40b1-9105-b511887472ee
ae4c8ca4-a9bb-4ccb-b5fb-818d54be0a28
70dd6f5a-c4e7-413c-800b-167e7479cd29
Gepard_z_Libii

Szlachetny ma o wiele jaśniejszy trzon, a wręcz biały czasami, co ciekawe borowik szlachetny może być jedzony na surowo.

Ragnarokk

@Gepard_z_Libii Odcienie kolorów to nie jest coś, w czym jestem mocny, plus to jednak zależy od warunków. To ponoć szlachetny, a ma ciemną ja te wyżej.


Co do jadalności na surowo, to w sumie nie zastanawiałem się, zakładałem że też są takie same.

11ca6dc4-d4c2-48de-a723-986efbda8a55
Gepard_z_Libii

@Ragnarokk O tego to nawet z podgrzybem byłbym gotów pomylić.


Dobre jest spaghetti posypane startym surowym prawdziwkiem i orzechami włoskimi.

W sumie z tego co kojarzę, to ceglastoporego trzeba obrabiać, a niektórzy nawet twierdzą że on niejadalny, ale ja ufam tylko tym białym

zuchtomek

@Ragnarokk Nie wiem jak tam klepanie innych, ale purchawkę to zawsze strzelę jak spotkam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ragnarokk

@zuchtomek

To wiadomo, nie da się inaczej.


Ona swoją drogą to idealny przykład na tezę, że jak są zarodniki to już nie jemy

vinclav

@Ragnarokk

klepanie

Nigdy o tym nie słyszałem, słyszałem natomiast by nie niszczyć mały grzybów niejadalnych, często żywią się nimi małe zwierzęta leśne.


Słyszałem natomiast o odcinaniu grzybów, by zostawiać grzybnię, nie wiem na ile to jest mit a na ile prawda.

Odczuwam_Dysonans

@Ragnarokk tam w wątku na reddicie było że gość klepie grzyba, żeby sprawdzić jego "gęstość", w sensie czy nie "pusty" bo np. wydrążony przez jakieś robale, etc.

Ragnarokk

@Odczuwam_Dysonans

Też. Tak to jest jak wpis na szybko się pisze

Odczuwam_Dysonans

@Ragnarokk i tak mnie to śmieszy okrutnie, każdy ma swój fetysz xDD

camelowski

Niektórzy lubią jak klepią te psylocybinowe ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Ragnarokk

@camelowski

Uno reverso

Zaloguj się aby komentować