Komentarze (15)

@koszotorobur tylko i wyłącznie, musi od czegoś nabrać takiego specyficznego zapachu

@pawel-l-1 robię czasem w grillu zamykanym też dobrze wychodzi. ale mam ślinotok do tej foty

@PlatynowyBazant20 nie miałem okazji jeść z grilla. Ten ogniskowy przechodzi dymem, łapie od tego taki biwakowy smak 😁

@koszotorobur wjeżdżaj, zostało 😁

@pawel-l-1 czyżby jurajski kociołek?

@Tawantinsuyu przyznam, że nie znam takiej nazwy

@pawel-l-1 pieczonka, prażonka, kociołek - róznie to nazywają w różnych częściach Polski. Idea pochodzi chyba z odlewni żeliwnej w Porębie koło Zawiercia gdzie robiono żeliwne garnki na trzech nóżkach z pokrywką i rączką, która mogła pokrywkę przyblokować. Że się nadawało na ogniska - to się rozprzestrzeniło na całą Jurę Krakowsko-Częstochowską, a że za PRL ludzie jeździli tamtędy z północy na południe do roboty, to i na Górny Śląsk, Zagłębie oraz Kielecczyznę. Zresztą pod Nowym Sączem też to robią już od lat.

@pawel-l-1 nie obkladasz kapustą? W ogóle nie dajesz czy aby na dno?

@cebulaZrosolu obkladam cały, ale wzięła i znikła

@pawel-l-1 na bogato, więcej tu mięsa niż ziemniaków szanuje w opór

@SaucissonBorderline dzięki👍 w tym akurat więcej warzyw niż mięsa, ale jak robię bigos to ciężko znaleźć kapustę xd

Komentarz usunięty

Ale co to?

Zaloguj się aby komentować