Cześć Kawożłopy! Wrzucam cosik w temacie grubości ziaren mielenia w zależności od sposobu późniejszego parzenia
#kawa
94f53686-6e7c-4219-9ebf-976401385566
jimmy_gonzale

Przeczytałem kwasożłopy i szukałem acid drinkers.

Yes_Man

@jimmy_gonzale Przypomniałeś mi o pogo pod sceną na ich koncercie na Juwenaliach w Lublinie ad2005

smierdakow

Korzystam z french pressa i mi bardziej smakuje mocnej zmielona, nie wiem czy coś źle robię czy co :p

Yes_Man

@smierdakow Też lubię od czasu do czasu ten system. Cała zabawa polega na tym że "jak se zmielesz, tak se potem wypijesz"

CzosnkowySmok

@smierdakow robisz taką jaka ci smakuje. Dostosowujesz mielenie do kawy jakiej uzywasz i jaką lubisz ¯\_(ツ)_/¯

cotidiemorior

@Yes_Man dzięki temu że jestem biedny i piję rozpuszczalną to nie muszę się takimi rzeczami przejmować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

CzosnkowySmok

@Yes_Man mokka na tym obrazku jest w złym miejscu. Uważa się, ze do mokki powinna być raczej średnio zmielona kawa lub grubo.

Najdrobniej zmielona kawa uzywana jest do tureckiego tygielka, ale nie ma go na grafice. W tym wypadku Fine powinno dotyczyć tylko ekspresu cisnieniowego.

Ale kawa jest taka, że warto eksperymentować i nie przywiązywać się za bardzo do schematów.


A tak poza tym to nie expresso tylko espresso XD

pszemek

@CzosnkowySmok oglądałem filmik o początkach kawy w Europie i ponoć nazwa espresso wzięła się od szybkości przygotowania, początkowo było expresso właśnie

Zaloguj się aby komentować