Cześć, dziś pomyślałem że fajnie byłoby by zrobić wino z jabłek, mam stary balon 25l więc największy koszt odpada. Czy z grubsza wystarczyło by abym wycisnął sok wyciskarką wolnoobrotową, wlał go do balona razem z cukrem, wodą, drożdżami i zostawił to na ok 2.tyg. a potem ściągnąć płyn z góry, osad z balona wyrzucił i opłukał balon zwykła wodą i znowu wlał plyn do balona i by się klarowało?
Jestem zupełnie zielony w tej kwestii.
#wino #alkohol #winodomowe #alkoholizujsiezhejto
von_panzer_vifon

Mniej więcej tak. Po wycisnieciu soku wrzuć sobie dane do wzoru na obliczenie % zeby wiedzieć ile cukru dodać. No i nie dodawać całego cukru na raz tylko partiami, które rozpuszcza się w podgrzanym moszczu.

von_panzer_vifon

Aha, no i klarowanie... Z jabłek to z rok przynajmniej. Nie polecam butelkować zbyt szybko - wysadziło mi raz butelki w barku jak byłem nowicjuszem.

Daniel_Obajtek

@von_panzer_vifon

rok na samo klarowanie to troszkę sporo, to z czego zrobić by móc skosztować owocu swojej pracy trochę szybciej

Atarax

@Daniel_Obajtek mniej więcej wszystko tak jak mówisz, dorzuć do tego pirosiarczyn żeby przepłukać balon. A klarowanie to już indywidualna kwestia, nie musisz czekać roku


Edit: możesz też zrobić cydr

Daniel_Obajtek

@Atarax

możesz też zrobić cydr


Też o tym myślałem, ale jednak chyba skupie się na winie, może w najbliższym czasie zrobię z jabłek, i rozleje do butelk, gdy będzie sezon na inne owoce (mam do nich łatwy dostęp) to zrobię z nich

Atarax

@Daniel_Obajtek polexam maliny

Daniel_Obajtek

@von_panzer_vifon @Atarax

A takie pytanko.

Ile wina Jestem w stanie uzyskać z balona 25l? z 20L?

Bo ilość owoców i reszty to już zależnie od przepisu

tripplin

Polecam raczej cydr, robi się prościej i szybciej. W zeszłym sezonie udało mi się wycisnąć ok 100kg jabłek w wyciskarce wolnoobrotowej, ale na ten rok szukam czegoś bardziej zaawansowanego. Podobno w skupach jabłek mają niekiedy prasy przemysłowe na zasadzie - sprzedajesz im jabłka, wyciskają z nich sok i sprzedają ci gotowe worki.

Atarax

@Daniel_Obajtek nie, nie zapakujesz balonu do pełna bo potrzeba miejsca na burzliwa fermentację chociaż z jabłek wyciśniętych to o tyle dobrze, że osad Ci zostanie a nie owoce, więc mniej miejsca zajmie

Celuj w 15-17

Atarax

@tripplin poszukaj w okolicy kogoś, teraz sporo ludzi ma prasy do jabłek. U mnie ziomek oddawał to o ile dobrze pamiętam placil od litra wyprodukowanego soku plus ileś tam za worek

plemnik_w_piwie

@Daniel_Obajtek ja bardzo polecam porzeczki i agrest. Tylko ja polecam zlać i pić młode wino, ma wtedy najbardziej świeży aromaty wchodzi jak kompocik. Później jak dojrzewa to robi się mocno wytrawne i ciężkie.

Też ekspertem nie jestem, ale z jabłek to trudno się chyba robi wina. Nigdy jeszcze nie piłem dobrego - takie zgagi bez smaku, japcoki.

Daniel_Obajtek

@plemnik_w_piwie

rzecz w tym, że jedynymi dostępnymi teraz owocami na wino są jabłka. Chętnie zrobił był z czegoś innego, ale w obecnym okresie to nie przychodzi mi do głowy nic innego niż jabłka

Daniel_Obajtek

@tripplin

Chciałem uniknąć odpowiedzi na to pytanie, bo wyjdę na alkusa, ale zostałem do tego zmuszony xD

Raczej wolałbym wino, bo ma ono z reguły więcej alkoholu w składzie


Edit:

Chociaż cydr robi się chyba szybciej, więc może to nie najgorszy pomysł

tripplin

@Daniel_Obajtek spróbuj, nie pożałujesz domowy cydr jest mega

Atarax

@Daniel_Obajtek "rzecz w tym, że jedynymi dostępnymi teraz owocami na wino są jabłka" sprawdź sobie wino z hibiskusa, na allegro kupisz suszone kwiatki robiłem, dosyć płytkie w smaku, ale w łeb wali

Daniel_Obajtek

@tripplin

Chyba faktycznie zainteresuje się tym cydrem, szybko i łatwo się go robi, to akurat dobre na początek, jak będą własne owoce to się zrobi wino


@Atarax

dosyć płytkie w smaku, ale w łeb wali


Najważniejsze kryterium spełnione xD

Zaloguj się aby komentować