Czerwone mięso nie jest zagrożeniem dla zdrowia. Nowe badania obalają lata tandetnych badań. Lata niechlujnych badań wyolbrzymiały ryzyko.

Czerwone mięso nie jest zagrożeniem dla zdrowia. Nowe badania obalają lata tandetnych badań. Lata niechlujnych badań wyolbrzymiały ryzyko.

hejto.pl
Badania od lat łączą spożycie czerwonego mięsa z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, udar i rak, ale niezmiennie cierpią one z powodu ograniczeń metodologicznych. W bezprecedensowym przedsięwzięciu naukowcy z Uniwersytetu w Waszyngtonie przeanalizowali dziesiątki lat badań nad spożyciem czerwonego mięsa i jego powiązaniami z różnymi efektami zdrowotnymi, wprowadzając w tym procesie nowy sposób oceny ryzyka zdrowotnego. Znaleźli tylko słabe dowody na to, że spożywanie nieprzetworzonego czerwonego mięsa jest związane z rakiem jelita grubego, rakiem piersi, cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca, a nie ma żadnego związku między jedzeniem czerwonego mięsa a udarem.
Przetłumaczono za pomocą DeepL
Więcej na https://bigthink.com/health/red-meat-cancer-not-health-risk/
Pan_Wiesio userbar

Komentarze (1)

Zaloguj się aby komentować