Czerwone mięso nie jest zagrożeniem dla zdrowia. Nowe badania obalają lata tandetnych badań. Lata niechlujnych badań wyolbrzymiały ryzyko.
hejto.plBadania od lat łączą spożycie czerwonego mięsa z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, udar i rak, ale niezmiennie cierpią one z powodu ograniczeń metodologicznych. W bezprecedensowym przedsięwzięciu naukowcy z Uniwersytetu w Waszyngtonie przeanalizowali dziesiątki lat badań nad spożyciem czerwonego mięsa i jego powiązaniami z różnymi efektami zdrowotnymi, wprowadzając w tym procesie nowy sposób oceny ryzyka zdrowotnego. Znaleźli tylko słabe dowody na to, że spożywanie nieprzetworzonego czerwonego mięsa jest związane z rakiem jelita grubego, rakiem piersi, cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca, a nie ma żadnego związku między jedzeniem czerwonego mięsa a udarem.
Przetłumaczono za pomocą DeepL
Więcej na https://bigthink.com/health/red-meat-cancer-not-health-risk/
Przetłumaczono za pomocą DeepL
Więcej na https://bigthink.com/health/red-meat-cancer-not-health-risk/