Czarna porzeczka po 1 zlewaniu znad osadu, leci do piwnicy.

W tym roku postawiłem na mniejsze ilości, około 10l każdego z win które robię, robię :D

#winoroby #alkoholedomowe #hobby
34a572af-3bf0-439c-bbca-eaadee7c8a23
Jarem

@Daewoo_Esperal

Porzeczkowe, moje ulubione. To też moje główne lekarstwo na przeziębienie :D

AndrzejZupa

Robisz nastaw w wiadrze? Co z dostępem powietrza?

end-stage-capitalist

@AndrzejZupa dostęp powietrza raczej niepotrzebny, ale ujście się przyda. Widać tutaj jakiś wichajster na pokrywie, pewnie od rurki do bąblowania

Daewoo_Esperal

@AndrzejZupa od dobrych kilku lat używam tylko wiader, mniejszych większych. Szkło jest nieporęczne.

Tak jak kolega @end-stage-capitalist zauważył, rurka jest na deklu.


Spotkałem się z opiniami, że niby wieko nie jest szczelne i powietrze się przedostaje, jakoś mi się nie przedostaje :p

AndrzejZupa

Aha...dzięki za pro tip!

BajerOp

@AndrzejZupa jaki dostęp? To jest wręcz niepożądane, ma być tylko ujście.

Daewoo_Esperal

@BajerOp mniemam że o to mu chodziło, tylko inaczej to sformułował

Drathir

@AndrzejZupa mam identyczne dwie 10ki ale jeszcze w nich nie robiłem. Na razie pracują dwie 25ki.

Pamiętam jak kupowałem w leroyu i szukałem czy mają znaczek,że są do spożywki, podchodzi pracownik i pyta czy pomóc, w końcu stwierdził, że są i sam w nich wino robi

AndrzejZupa

Ja do tej pory robiłem w balonach 52l ale średnio to wygodne i zawiesiłem hobby parę lat temu.

Zaloguj się aby komentować