#CiekawostkiBingAI - zadaję pytania czatowi GPT i publikuję odpowiedzi.
Czerwone mięso jest uważane za rakotwórcze, ponieważ jego spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i żołądka¹²³⁴. Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), czerwone mięso należy do grupy 2A, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka i z pewnością rakotwórcze dla zwierząt laboratoryjnych⁴⁵.
Przyczyną rakotwórczości czerwonego mięsa mogą być różne czynniki, takie jak:
- Obecność żelaza hemowego, które może uszkadzać komórki jelita grubego i sprzyjać powstawaniu wolnych rodników i stanów zapalnych²³.
- Obecność nitrów i nitrytów, które są dodawane do niektórych produktów mięsnych jako konserwanty i mogą reagować ze składnikami mięsa i tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy²³.
- Obecność białka zwierzęcego, które może stymulować wydzielanie hormonu wzrostu IGF-1 i zwiększać proliferację komórek nowotworowych²³.
- Obecność związków powstających podczas obróbki termicznej mięsa w wysokich temperaturach, takich jak smażenie, grillowanie czy pieczenie. Do tych związków należą m.in. związki Maillarda, końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA). Te związki mają silne działanie mutagenne i rakotwórcze i mogą uszkadzać DNA komórek¹²³⁴.
Źródło: Konwersacja za pomocą usługi Bing, 4.06.2023
(1) Czy czerwone mięso jest rakotwórcze? [WYJAŚNIAMY] - Medonet.pl. https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,czy-czerwone-mieso-jest-rakotworcze---wyjasniamy-,artykul,64518864.html.
(2) Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze? - Narodowe Centrum Edukacji .... https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czerwone-mieso-zdrowe-czy-rakotworcze/.
(3) Czerwone mięso i wędliny - rakotwórcze? - Dieta po 40. https://bing.com/search?q=czerwone+mi%c4%99so+rakotw%c3%b3rcze.
(4) Czerwone mięso i wędliny - rakotwórcze? - Dieta po 40. https://dietapo40.pl/co-zyskasz-ograniczajac-czerwone-mieso-i-jego-przetwory/.
(5) Czy mięso jest rakotwórcze: sprawdzamy - vitalogy.pl. https://www.vitalogy.pl/czy-mieso-jest-rakotworcze/.
(6) Rakotwórcze czerwone mięso? Dietetyk mówi, ile dziennie można go zjeść .... https://twojezdrowie.rmf24.pl/badz-fit/zdrowe-odzywianie/news-rakotworcze-czerwone-mieso-dietetyk-mowi-ile-dziennie-mozna-,nId,5797879.
#zdrowie #dieta #ciekawostki #mieso
Co dokładnie zalicza się do czerwonego miejsca i dlaczego jest ono uważane za rakotwórczeDo czerwonego mięsa zalicza się mięso pochodzące od zwierząt rzeźnych, takie jak wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, konina, koźlina i dziczyzna²³. Czerwone mięso charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza hemowego, czyli takiego, które występuje tylko w tkankach zwierzęcych i jest składnikiem hemoglobiny³.
Czerwone mięso jest uważane za rakotwórcze, ponieważ jego spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i żołądka¹²³⁴. Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), czerwone mięso należy do grupy 2A, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka i z pewnością rakotwórcze dla zwierząt laboratoryjnych⁴⁵.
Przyczyną rakotwórczości czerwonego mięsa mogą być różne czynniki, takie jak:
- Obecność żelaza hemowego, które może uszkadzać komórki jelita grubego i sprzyjać powstawaniu wolnych rodników i stanów zapalnych²³.
- Obecność nitrów i nitrytów, które są dodawane do niektórych produktów mięsnych jako konserwanty i mogą reagować ze składnikami mięsa i tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy²³.
- Obecność białka zwierzęcego, które może stymulować wydzielanie hormonu wzrostu IGF-1 i zwiększać proliferację komórek nowotworowych²³.
- Obecność związków powstających podczas obróbki termicznej mięsa w wysokich temperaturach, takich jak smażenie, grillowanie czy pieczenie. Do tych związków należą m.in. związki Maillarda, końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE), wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA). Te związki mają silne działanie mutagenne i rakotwórcze i mogą uszkadzać DNA komórek¹²³⁴.
Źródło: Konwersacja za pomocą usługi Bing, 4.06.2023
(1) Czy czerwone mięso jest rakotwórcze? [WYJAŚNIAMY] - Medonet.pl. https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,czy-czerwone-mieso-jest-rakotworcze---wyjasniamy-,artykul,64518864.html.
(2) Czerwone mięso - zdrowe czy rakotwórcze? - Narodowe Centrum Edukacji .... https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czerwone-mieso-zdrowe-czy-rakotworcze/.
(3) Czerwone mięso i wędliny - rakotwórcze? - Dieta po 40. https://bing.com/search?q=czerwone+mi%c4%99so+rakotw%c3%b3rcze.
(4) Czerwone mięso i wędliny - rakotwórcze? - Dieta po 40. https://dietapo40.pl/co-zyskasz-ograniczajac-czerwone-mieso-i-jego-przetwory/.
(5) Czy mięso jest rakotwórcze: sprawdzamy - vitalogy.pl. https://www.vitalogy.pl/czy-mieso-jest-rakotworcze/.
(6) Rakotwórcze czerwone mięso? Dietetyk mówi, ile dziennie można go zjeść .... https://twojezdrowie.rmf24.pl/badz-fit/zdrowe-odzywianie/news-rakotworcze-czerwone-mieso-dietetyk-mowi-ile-dziennie-mozna-,nId,5797879.
#zdrowie #dieta #ciekawostki #mieso
Tlen w powietrzu też jest rakotwórczy.
Zaloguj się aby komentować