Ciekawostki pszczelarskie.
Do wyprodukowania 1 kg miodu kwiato- wego pszczoły muszą zebrać nektar z co najmniej 3 milionów kwiatów, wykonując przy tym trasę o łącznej długości odpowia- dającej sześciokrotnemu okrążeniu Ziemi.
Pszczoła zbiera nie tylko nektar i pyłek, ale także spadź, wodę. Spadź powstaje z wydaliny m.in. mszyc, które nie przyswajają cukrów wysysanych z soków roślinnych. Pszczoły zbierają ich słodkie odchody (spadź) z igieł lub liści drzew i innych roślin. Pszczoła miodna za jednym razem może dostarczyć do ula do 60 mg nektaru, spadzi i wody. Już w chwili pobierania przez owada pokarmu za pomocą trąbki zaczyna się proces powstawania miodu. Ale o tym napiszę w kolejnej ciekawostce.
Źródło: Renatę Frank: "Miód odżywia, leczy, pielęgnuje", str. 13.
#pasieka #pszczoly #pszczelarz #natura #ciekawostki
Do wyprodukowania 1 kg miodu kwiato- wego pszczoły muszą zebrać nektar z co najmniej 3 milionów kwiatów, wykonując przy tym trasę o łącznej długości odpowia- dającej sześciokrotnemu okrążeniu Ziemi.
Pszczoła zbiera nie tylko nektar i pyłek, ale także spadź, wodę. Spadź powstaje z wydaliny m.in. mszyc, które nie przyswajają cukrów wysysanych z soków roślinnych. Pszczoły zbierają ich słodkie odchody (spadź) z igieł lub liści drzew i innych roślin. Pszczoła miodna za jednym razem może dostarczyć do ula do 60 mg nektaru, spadzi i wody. Już w chwili pobierania przez owada pokarmu za pomocą trąbki zaczyna się proces powstawania miodu. Ale o tym napiszę w kolejnej ciekawostce.
Źródło: Renatę Frank: "Miód odżywia, leczy, pielęgnuje", str. 13.
#pasieka #pszczoly #pszczelarz #natura #ciekawostki
@Pszczelarz Czyli tak na chłopski rozum to pszczoły jedzo gówno i po wyżyganiu tegoż gówna przez pszczołę powstaje miód spadziowy.
A tak na serio, bardzo lubię Twoje wpisy. Pomagam też dziadkowi ze strony żonki w podbieraniu miodu, bardzo to lubię tak na marginesie.
@fiflak mało tego - miod spadziowy uważany jest za najszlachetniejszy. A do tego warto dodać, że pijąc alkohol de facto spożywasz swego rodzaju gówno drożdży
Zaloguj się aby komentować