Zanieczyszczenia miodu
"Miód produkowany w Europie jest w ostatnich latach poddawany ekspertyzom i badaniom oceniającym skalę jego zanieczyszczenia. Podczas analiz okazało się, że miód w porównaniu z owocami i warzywami jest o wiele mniej zanieczyszczony. Dlaczego?
Z jednej strony dało się to wyjaśnić tym, że pszczoły są bardzo wrażliwe na środki ochrony roślin i przy dużej koncentracji tych środków nie mogą odnaleźć drogi powrotnej do ula. Innym powodem jest to, że większość środków opryskowych słabo rozpuszcza się w wodzie, a tym samym słabo wnika do cukrów."
(Źródło: Renate Frank: "Miód odżywia, leczy, pielęgnuje", str. 23).
Pszczoła jako "filtr".
Ponadto w czasie jednej z prelekcji na zebraniu związku pszczelarzy specjalista zajmujący się tymi sprawami (nie pamiętam nazwiska) dodawał, że pszczoły przetwarzają pokarm z zasobów pozyskanych z przyrody i od jakości tego pokarmu zależy kondycja i przetrwanie całej rodziny. Jest to ogromnie ważne szczególnie zimą, gdy pszczoły przez okres kilku miesięcy nie mogą opuszczać ula. Jeśli jakość pokarmu byłaby zła, to może doprowadzić do nadmiernego osypu (śmierci nadmiernej ilości pszczół, lub całego roju) biegunek i chorób.
Dlatego w procesie przetwarzania nektaru na miód pszczoły niejako filtrują pokarm i zatrzymując ewentualne zanieczyszczecia w swoim organizmie nie przekazują zanieczyszczeń do miodu. Jeśli już jakieś się przedostają, to jest ich naprawdę niewiele. Pszczoły niestety płacą za to swoją kondycja, długością życia.
#pszczoly #miod #pasieka #pszczelarstwo #ciekawostki #ciekawostkipszczelarskie
Dziękuję Pani Pszczoła za mjotek 🥰🐝
@<em>Pszczelarz</em> biedne pszczoły... kiedyś że jedno życie to jedna łyżeczka miodu, stąd mam duży szacunek, skrobiąc słoiczki do końca. Przy okazji wygooglalem o co chodzi z tym "osypem" i... Rany. Ludzie chyba wszystko zjedzą co widzą:
Osyp pszczeli zwany również zimowym osypem pszczół, stanowią martwe pszczoły, które po okresie zimy osypują się do dennicy ula. Z osypu pszczół sporządza się następujące preparaty lecznicze: odwary, ekstrakty etanolowe oraz ekstrakty uzyskane za pomocą ciekłego CO₂ w stanie nadkrytycznym. Niekiedy poleca się spożywanie osypu pszczół niepoddanego żadnym procesom technologicznym.
@Atexor ja tego nie praktykuję...
@Pszczelarz a jakieś przetwory z motylicy? na wschodzie popularne
@Pszczelarz też nie, ohyda... Poza tym wtedy ew. żądła by nie przeszkadzały?
Poza tym co się odwaliło z formatowaniem przy Twoim nicku jak Ci wcześniej pisałem...
@bojowonastawionaowca możesz powiedzieć załodze aby to sprawdzili? Ogólnie hejto na Firefoxie mobilnym lubi się bugować
@Poborowy fuj. Nie
@Atexor niestety, to kwestia formatowania tekstu, że cokolwiek między dwoma "_" będzie kursywą
@bojowonastawionaowca tylko dziwne, że raz tak się zrobiło, raz nie, a z fona piszę.
Co do innych bugów to jak klikam na obrazek aby powiększyć, to czasami mi scrolluje potem na dół strony. Zgłaszałem to dawno temu ale nadal jest i irytuje
@Atexor Ło, nagrasz to? Będzie mi łatwiej przekazać
@Pszczelarz czemu fuj xD ? w apiterapii szeroko stosowany i polecany
Zaloguj się aby komentować