Boza
Boza, buza (tur. boza, od pers. بوزه – piwo) – lekko sfermentowany napój, charakterystyczny dla kuchni krajów bałkańskich i tureckiej. Znany i produkowany w Bułgarii, Macedonii Północnej, Albanii i Turcji. W Turcji boza jest przyrządzana ze sfermentowanej kukurydzy, zaś w Bułgarii z pszenicy lub prosa. Napój ma gęstą konsystencję i bardzo niską zawartość alkoholu (zazwyczaj około 1%), a smak lekko kwaśny, słodkawy. W Macedonii boza jest delikatniejsza, jaśniejsza i bardziej rozrzedzona oraz nieco słodsza. W Turcji podawana jest z cynamonem i pieczoną ciecierzycą, a spożywana głównie zimą. W czasach osmańskich była rozpowszechniona także w muzułmańskich wojskach jako napój orzeźwiający i nieupajający, a bogaty w węglowodany i witaminy. W Bułgarii jest częścią tradycyjnego śniadania (banica i boza). W Albanii najczęściej jest produkowana i sprzedawana w północnej części kraju; łatwo dostępna w cukierniach i lodziarniach stołecznej…
Wikipedia