Orkisz ekologiczny odmiany Schwabenkorn typ 700, hydratacja 60%, na zakwasie, 24h w lodówce.
#bojowkapiekarska #gotujzhejto #chleb #jedzenie
![ca8913e0-6d3c-4dec-ac87-1bd63fbde857](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/02d93c0bf273a486697818aa6e60f3e3.jpg)
![776f7deb-c20e-41e1-8114-d1ec649f84b8](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/868b8c49912ddbab0156c2b12c20a041.jpg)
![dildo-vaggins userbar](https://cdn.hejto.pl/uploads/users/images/userbars/eba9b275a60792d00b2ed943aed7eaa1.png)
Bardzo ładny
z smalcem i ogórkiem
Fiu fiu piękny kolorek maestro
@dildo-vaggins jeśli jest 100% orkiszowy to mogę prosić o przepis? To jedyny typ chleba jaki mogę aktualnie jeść. Wolę nie kupować bezglutenowego kartonu.
@monke przecież orkisz ma gluten
@dildo-vaggins mi gluten nie szkodzi
@monke
500g mąki orkiszowej
300g wody
10g soli
50g-100g zakwasu (zależnie od tego jak mocny)
20minut zagniatanie, 30 min przerwa, 4h fermentacja z rozciąganiem glutenu, formowanie i w koszyku do lodówki na całą noc, pieczenie z parą 230 stopni 30minut, później bez pary 10-30minut zależnie od stopnia przypieczenia skórki.
@monke
Jeśli nie robiłeś nigdy takiego chleba to polecam ten filmik
https://youtu.be/msqU-ylXWUs?si=vdOWHgffERU3lsG0
Wydaje się skomplikowane ale jest dość proste po chwili praktyki.
@dildo-vaggins dzięki wielkie
Zaloguj się aby komentować