Chemia muchomora czerwonego
Najczęściej kojarzoną z muchomorem czerwonym substancją chemiczną jest muskaryna, od której wywodzi się nazwa receptorów w układzie nerwowym. Okazało się jednak, że to nie muskaryna jest związkiem odpowiedzialnym za działanie psychoaktywne grzyba. Z A. muscaria wyizolowano i zbadano wiele substancji, z których wyszczególniono dwie najważniejsze pod względem farmakologicznym – kwas ibotenowy i muscymol. Kwas ibotenowy wykazuje strukturalne podobieństwo do kwasu glutaminowego, dzięki któremu oddziałuje na receptory tego neuroprzekaźnika, w konsekwencji czego działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy.

Muscymol działa analogicznie odwrotnie – depresyjnie. Pod względem molekularnym wykazuje podobieństwo do kwasu γ-aminomasłowego (GABA), co daje mu zdolność hamowania neurotransmisji w ośrodkowym układzie nerwowym. Ponadto w badaniach in vivo na myszach i szczurach zaobserwowano wzrost poziomu serotoniny i dopaminy w mózgu po dootrzewnowym podaniu muscymolu i kwasu ibotenowego.

Muscymol jest produktem dekarboksylacji kwasu ibotenowego, do której dochodzi podczas takich procesów jak ogrzewanie, trawienie czy suszenie. Obie substancje łatwo rozpuszczają się w wodzie, dlatego odwary i napary z muchomora czerwonego również mają właściwości psychoaktywne. Wbrew pozorom nie bez znaczenia pozostaje fakt, że właściwości psychoaktywne ma również… mocz osób, które spożyły muchomora czerwonego. Obecność obu związków stwierdza się w urynie godzinę po spożyciu grzybów, przy czym stosunkowo więcej znajduje się w niej kwasu ibotenowego niż muscymolu. Te właściwości farmakokinetyczne umożliwiły powstanie osobliwej praktyki wśród plemion syberyjskich.

Kontynuuj czytanie na stronie Pharmacopola https://pharmacopola.pl/osobliwosci-muchomora-czerwonego/

***
Główna strona z bezpłatnym czasopismem Pharmacopola i naszymi książkami: https://www.pharmacopola.pl
https://www.facebook.com/pharmacopolawydawnictwo/
https://www.instagram.com/alexander_gulosus/
https://www.instagram.com/pharmacopolawydawnictwo/

https://www.youtube.com/@pharmacopola_redakcja
https://www.tiktok.com/@pharmacopola.wydawnictwo

Patronite: https://patronite.pl/pharmacopola
Buycoffee: https://buycoffee.to/pharmacopola/

Moje książki: https://pharmacopola.pl/sklep/

#gulosus #pharmacopola
#grzyby #farmacja #medycyna
d74cdfb0-8733-4994-a9cf-40e130000b9d
Niv

Kwas γ-aminomasłowy to idealna pigułka gwałtu btw.

szukajek

podobnież ludność odległych zakątków Kanady czy Syberii pija mocz reniferów które zjadły grzyby, ten oczyszczony z toksyn przez organizm zwierzęcia pozwala spożywającemu urynę na kontakt z przodkami i doznanie widzeń.

splash545

Może by tak spróbować na jesień

Bankrut.pl

jak przyrządzić muchomora żeby się nie zatruć?

splash545

@Bankrut.pl Trzeba go ususzyć, potem trzymać w słoiku z uszczelką 3-6 miesięcy, co jakiś czas trzeba otwierać słoik, jak dobrze pamiętam. Po takim czasie praktycznie cała trująca substancja zmieni się w psychoaktywną.

Ogólnie po samym wysuszeniu też się nada do zjedzenia, choć trochę będzie w nim trującej substancji i może być jakieś rzyganko albo biegunka

Bankrut.pl

@splash545  Próbowałeś kiedyś tego przepisu? Kolega w liceum jadł muchomory ale nie mam z nim już kontaktu

splash545

@Bankrut.pl Nie. Kupiłem tylko raz na stronie amanita p l, już ususzone i zapakowane próżniowo. Wziąłem wtedy połowę zalecanej dawki i czułem się jak po 2-3 piwach, a potem dobrze mi się spało. Potem jakoś nie miałem okazji albo odwagi, żeby spróbować odpowiednią dawkę a resztę źle przechowywałem i się zmarnowały

Bankrut.pl

@ splash545   Trafiłem na tę stronę i zastanawiam się nad kupnem kilku g W sumie ciekawy temat, nie wiedziałem, że muchomor jest taki zdrowy

TorrentFreak

E tam, magic truffles są najlepsze.

Zaloguj się aby komentować