Całe życie robiłem taką polską pizzę czyli szybkie ciasto, na blachę, ser, co tam jest w lodówce i do piekarnika na 200C, a osoby rozważające różne hydro ciasta były jak z jakiejś pizzowej sekty: " twoje ciasto podczas wyrabiania przekroczyło 26C, do wyrzucenia". Do czasu.
Połapałem się że smaczniejsza pizza wychodzi jak rozgrzeje piekarnik na maksymalne 300C tyle że mam elektroluxa, który ma chłodzący obudowę wentylatorek i mnie wkurza swoim buczeniem. Niedługo po tym wyświetliła mi się promka na piec kopulkowy za 350zl, opinie dobre w stylu jak robiłeś w piekarniku to przeskok ogromny, o! To coś dla mnie. No ale jak to tak wrzucić tam takie chamskie, na szybko robione ciasto. W opiniach przewijał się temat żeby zacząć od zapoznania się z sympatycznym Włochem Vito Iacopelli - no dobra, może i ciasto się robi 2 dni ale nie ma dużo roboty. Finalnie różnica faktycznie ogromna, pizza fantastyczna, piecyk odpalany co kilka dni. Po kilku miesiacach jednak było mało, konkretnie temperatury, bo owy piec grzeje tylko do 400C, a żeby była prawdziwa neapolitana z panterka na brzegach trzeba 500C i 60 sekund wypieku. Zacząłem czytać o modyfikacjach, sporo zabawy, nie mam czasu więc wycena - 900zł za komplet i piec grzeje do 500C. Nie przekonało mnie to, nowy 350zl a modyfikacje prawie 3x tyle. Decyzja - kupuję gazowy, konkretnie Le Feu Turtle 2.0 za 750zl. Może i nie ma kamienia z lawy wulkanicznej i można go używać tylko na dworze, ale placki z niego wychodzą takie:

#gotujzhejto #gotowanie #pizza
c9689af8-5558-45e1-9c1c-25c3cd057f0a
bcae664a-3776-4a27-acf7-616c99d6bd36
38efbe09-e559-4c9f-b273-fcedca6d415a
Dzielny

Ja dziś swoje ferrari odpalam, ciasto już wyjęte z lodówki 😎

Niv

@Dzielny też mam g3, trzymam go jak na dworze będzie zawieja. Póki co podkręciłem termostat i myślę jeszcze o przerzuceniu dolnej grzałki na górę ale to już sporo zabawy.

DerMirker

Robię w 250 C w piekarniku Wrozamet, na kamieniu wulkanicznym i też wychodzi podobna.

knoor

@Niv można go używać tylko na dworze

Drugi rok cisnę placki z gazowego Ooni Koda na chacie, moc grzewcza pieca jest na poziomie zwykłej kuchenki gazowej, wiec raczej nie zginie się z braku tlenu ani nie zaczadzieje; a też mniejsza szansa na to, że wiatr zdmuchnie ogień

Niv

@knoor Ooni to wyższa półka ale Turtle ma sporo wiekszy element grzejny na tyle, że z odkręconego na full płomienie wyłażą z otworu, a blat na którym stoi łapie ponad 100C. Mam zadaszony taras i prościej mi tam niż w kuchni miejscówkę przystosowywać. Na zdmuchnięcie płomienia nie ma szans raczej. Jak już sie rozgrzeje to emanuje takim ciepłem jak te gazowe grzejniki ogrodowe więc wolę zostać na tarasie

GazelkaFarelka

@Niv co to za gazowy model?

Zaloguj się aby komentować